La Generalitat ultima un conveni amb entitats financeres per comprar habitatges de protecció oficial (HPO) els adjudicataris dels quals no paguin la hipoteca, van informar fonts del Govern, que xifren en unes 300 habitatges els que podran trobar-se en situació d'impagament i que podran tornar a vendre's. Això suposa el 2% dels 15.000 habitatges que està previst que surtin al mercat aquest any.

Els HPO que es comprin per tornar a vendre seran els pertanyents a promocions de la Generalitat o de les caixes d'estalvis que signin l'acord, la gran majoria catalanes, segons les mateixes fonts.

Està previst que el conveni s'apliqui des d'aquest any, i suposarà que quan una família beneficiària d'un pis protegit deixi de pagar les quotes de la hipoteca repetidament, l'Executiu de la Generalitat el comprarà, en comptes de passar a mans del banc o caixa que hagi donat el crèdit.

Fonts de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge van explicar que aquesta iniciativa de la Generalitat busca incentivar les entitats financeres a atorgar la hipoteca als beneficiaris d'habitatge protegit sense por dels impagats, ja que si es produeix morositat, la Generalitat comprarà l'immoble i saldarà el deute.

A part d'incentivar el crèdit, van destacar que en els casos en què l'adjudicatari no pugui pagar la hipoteca i perdi el pis, no es quedarà "al carrer", perquè el Govern posarà a la seva disposició altres ajudes que ofereix per a persones amb pocs recursos.