L'agència de mesurament de risc Standard & Poor's (S&P) ha posat sota vigilància amb "implicacions negatives" la qualificació de crèdit a llarg termini d'Espanya, actualment situat en "AAA", que correspon a la màxima qualitat creditícia. En un comunicat emès des de la seva seu a Londres, S&P justifica la seva decisió en els "importants desafiaments que afronta l'economia espanyola en travessar un període de creixement molt feble". Standard & Poor'S avalua la solvència d'empreses i països mitjançant un sistema de qualificacions dels crèdits.

Fonts del Ministeri d'Economia van destacar la solvència de l'economia espanyola, més enllà de la crisi estatal i internacional i van subratllar el compromís de l'Executiu amb les reformes estructurals, "que pretenen superar els desequilibris de l'economia espanyola i assegurar un creixement sostingut a curt i llarg termini". En tot cas, recorden que S&P no ha rebaixat el ràting i només l'ha posat sota vigilància.

L'agència espera que aquesta situació condueixi a "un reequilibri de sectors comercials que requerirà una vertadera depreciació del tipus de canvi".

A més, S&P vaticina a mitjà termini un índex de creixement d'Espanya "molt més feble de l'experimentat durant l'última dècada", així com un "empitjorament substancial de les finances públiques" del país. D'altra banda, l'empresa de mesurament de risc va confirmar la qualificació "A-1+" a curt termini del Regne d'Espanya.

Dèficit públic

Segons l'opinió d'S&P, el fort creixement d'Espanya els últims anys recolzat en el crèdit ha provocat una sèrie de desequilibris, que queden reflectits en el consi?derable dèficit per compte corrent del país, que va rondar el 2008 el 10% del PIB. Així mateix, va advertir que, malgrat la "relativament forta" posició de partida, les finances públiques es deterioraran de manera "acusada" i va apuntar que el dèficit governamental podria mantenir-se per sobre del 3% fins al 2011, podent assolir el seu zenit el 2009, quan podria superar el 6%.

El Govern ha obert una web (www.planE.gob.es) per explicar als ciutadans les mesures que ha pres per pal·liar la "greu crisi" econòmica que afronta Espanya, com així la defineix en un vídeo de quatre minuts el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero.