Petits microgeneradors sobre les teulades de les cases, o molins de vent de reduïdes dimensions al jardí. Es tracta de l'energia minieòlica, de poca implantació, però a la qual els investigadors comencen a dedicar esforços i que esperen que sigui rendible econòmicament en pocs anys. L'empresa Navitas Paradigma va presentar ahir aquest tipus de generadors en el marc del Fòrum Industrial de la UdG i va avançar que està realitzant un estudi dels vents a l'àrea urbana de Girona. Segons els responsables de la companyia, la muntanya de Montjuïc és una de les zones que ofereix millors característiques per a la construcció d'aquestes minicentrals.

El climatòleg Gerard Taulé està realitzant aquest estudi, que la demarcació de Girona del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya es va oferir a presentar un cop enllestit. "Montjuïc ofereix vents constants, no gaire variables, i d'una intensitat no gaire elevada, fet que permet un bon aprofitament per les centrals minieòliques", va avançar Fernando Pérez, director tècnic de Navitas Paradigma.

Joan Aragonès, representant del col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, va posar ahir de manifest la manca de recursos destinats a aquesta generació d'energia distribuïda per part de l'administració. "L'energia minieòlica és encara en fase de desenvolupament mentre que la gran eòlica ja és una realitat", va afirmar Aragonès. En aquest sentit, els responsables deNavitas Paradigma van animar els estudiants a introduir-se en aquest camp on el que manca és la investigació i la innovació.

Un microgenerador eòlic es pot col·locar sobre la teulada d'una casa sense danyar-ne la cimentació i no seria més alt que l'antena de telefonia mòbil. No mesura més de dos metres sobre la coberta perquè aprofita l'altura de l'edifici per produir energia elèctrica. En instal·lacions aïllades, mesura uns vint metres. Un gran aerogenerador pot mesurar uns 120 metres d'altura.

Les pales mesuren de diàmetre, de punta a punta, uns tres metres de mitjana, a diferència dels 90 que poden arribar a mesurar les d'un gran molí. Les màquines més comunes de minieòlica oscil·len entre els 1,5 quilowatts (kW) i els 3 kW de potència.

Tot i la incipient fase en la qual es troba, s'han vist diferents usos ja reals de l'energia minieòlica en l'entorn urbà a través d'edificis singulars (Torre Sacyr Vallhermoso de Madrid), espais públics, infraestructures (pàrquings i infraestructures ferroviàries), mobiliari urbà, empreses per crear una imatge de marca sostenible, per a ús educatiu (museus) i zones residencials.