La crisi passa factura al sector industrial i als exportadors de la demarcació. Les empreses gironines van tancar el primer trimestre de l'any amb un volum d'exportacions de 741 milions d'euros, fet que suposa un descens del 15,6 per cent respecte als ?primers tres mesos de l'any passat. L'estadística avançada ahir pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç mostra que aquest ha estat el pitjor primer trimestre dels últimes sis anys -en xifres ?absolutes- per a les exportadores ?gironines. Tot i la caiguda en ?picat, les dades del conjunt de ?Catalunya motren una evolució ?encara pitjor, amb un retrocés del 24,24 per cent fins al mes de març.

La Unió Europea, principal ?destí de les exportacions gironines amb un 82,7% de la quota, ha ?registrat un descens del 16,25% en els primers tres mesos del 2009. Si es delimita a la zona euro -que aglutina el 70% de les exportacions- el retrocés de les vendes ha estat del 21,5% i França ha estat el principal destí (37%).

Per continents, destaca el descens de les vendes de les empreses gironines a l'Amèrica Llatina (-33%), que contrasta amb el creixement de les exportacions a l'Àsia (+17,47%), gràcies al repunt del 247% en les vendes a la Xina i del 150% en les destinades a Hong Kong.

Per productes, el sector agroalimentari segueix creixent i permet que el comerç exterior gironí moderi la seva davallada. Així, les vendes de carn de porcí a l'exterior van sumar 129,8 milions d'euros els primers tres mesos de l'any, el que suposa un creixement del 17,5% respecte al primer trimestre de l'any anterior. En sentit conrari, destaquen els descensos de les vendes del 31% dels fabricants de béns d'equip o del 35% en la indústria vinculada a l'automoció.

Baixa el dèficit comercial

El dèficit comercial de Catalunya es va situar en 5.381,92 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, fet que suposa una disminució del 27,45%, i la taxa de cobertura acumulada durant aquest període s'ha situat al 64,16%.

Les exportacions catalanes de mercaderies van retrocedir un 24,24% en els tres primers mesos de l'any, superant els 9.634,51 milions d'euros, una xifra que representa el 25,89% del total ?exportat a Espanya.

No obstant això, la caiguda de les importacions ha estat encara ?superior. Les compres a l'exterior s'han desplomat a causa de la baixada del consum, concretament s'han reduït a un 25,42 per cent fins a situar-se en 15.016,43 milions, fet que equival al 29,31 per cent del total ?espanyol.