El diputatd'Izquierda Unida (IU) al Congrés, Gaspar Llamazares, va assegurar que el decret-llei que habilita l'emissió de TDT de pagament no respon a l'interès general dels ciutadans, sinó "l'interés particular" del Govern.

En una roda de premsa a la seu del partit a Oviedo, el diputat va descartar que el seu partit ratifiqués el citat decret ja que entén que aquestes mesures han de ser debatudes al Congrés dels Diputats. "Ens trobem davant d'una mesura sorpresa que respon a l'interès particular del Govern i que s'hauria d'haver incorporat a la Llei Audiovisua, però el Govern ha preferit tramitar-la mitjançant un tràmit de urgencia", va manifestar.

Segons Llamazares, la política audiovisual del Govern respon a l'interès dels grups del sector audiovisual, amb "negociacions entre bambolines i realitzades en la foscor", evitant la transparència i la participació del Parlament

A més, va titllar de "política a la carta" les actuacions en matèria audiovisual de l'Executiu, com el decret de fusió de televisions i el projecte de llei de finançament de RTVE. El parlamentari d'IU se suma així a les crítiques del PP i les operadores Prisa i Tele5. Per contra, La Sexta ha donat suport a la mesura del Govern, defensada per la vicepresidenta De la Vega i el ministre Miguel Sebastián com a necessària per equiparar-se a la televisió europea.

La nova TDT de pagament és una realitat des d'aquesta setmana. Un dia després de l'aprovació pel Consell de Ministres del decret-llei que dóna llum verd a aquesta nova modalitat de televisió, Gol TV va començar a emetre en obert a l'espai que ocupava fins ara Hogar 10 (el canal temàtic de futbol propietat de Mediapro, accionista de La Sexta, era visible des de fa dies per l'operador de cable Ono). Serà només una cosa provisional, fins al pròxim 1 de setembre, quan la pantalla de Gol TV es codificarà i s'haurà de contractar el servei per poder continuar veient aquesta cadena.

Els fets han demostrat així que el principal beneficiat de la regulació per la via d'urgència de la TDT de pagament és el canal temàtic futbolístic de Mediapro, el màxim responsable de la qual és Jaume Roures. Gol TV és l'únic canal preparat actualment per a aquest servei, tot i que les operadores podran engegar un canal de pagament a través de TDT.

Veo Tv també se suma a la televisió de pagament, després de l'acord anunciat ahir per les empreses Sony Pictures Entertainment i Dahlia TV per distribuir els continguts del canal AXN a través d'aquesta operadora i mitjançant el sistema de pagament. Comercialitzarà així un paquet d'entreteniment que inclourà els continguts d'AXN per 8 euros al mes i posteriorment s'hi aniran incorporant nous canals i continguts.

Dubtes entre els usuaris

Tothom que vulgui veure la TDT de pagament (només Gol TV, de moment) haurà de renovar el seu descodificador actual, ja que només el 2% dels que es comercialitzen actualment estan preparats per llegir les targetes que donaran accés a la nova oferta. Si el televisor és posterior al mes de gener de 2008,no farà falta un nou aparell de TDT, n'hi haurà prou amb un adaptador més senzill en el qual inserir la targeta d'abonat. El preu d'aquests últims gadgets encara no se sap, però els descodificadors aptes per al servei de pagament costaran entorn de 60 euros, almenys en un principi. El que ofereix Gol TV és el mateix que el Canal+ Lliga (dos partits de Primera i dos de Champions per jornada) amb la diferència que no cal estar abonat a la plataforma per satèl·lit. Fins i tot el preu en si de l'abonament al canal és similar: 15 euros al mes. Així doncs, és d'esperar que hi hagi contraatacs comercials de la resta de cadenes per competir pel mercat del futbol mitjançant la TDT de pagament. Però ja se sap que el que dóna primer...