La possible adhesió de Caixa Girona a la fusió que ja van aprovar el mes de juliol passat les caixes catalanes Caixa Sabadell, Terrassa i Manlleu, crearia la vuitena caixa espanyola per volum d'actius i la tercera de la comunitat. A més, segons les dades recopilades corresponents al tancament de 2008, la nova caixa també es convertiria en la sisena espanyola per volum de dipòsits.

Tal com va informar aquest diari, Caixa Girona ha convocat per avui un consell d'administració extraordinari per proposar sumar-se a la fusió de les caixes catalanes de Manlleu, Terrassa i Sabadell. Al mes d'agost, el director de Caixa Terrassa, Enric Mata, va avançar que una quarta caixa catalana podria unir-se al setembre al seu projecte de fusió, encara que no va precisar quin. En el seu moment, les tres entitats catalanes van assegurar que la unió crearà una caixa d'estalvis "més dimensionada, més eficient i amb una millor capacitat" per afrontar la crisi i competir en millors condicions en els nous mercats financers. Per això, les tres caixes catalanes van estudiar sol·licitar uns 350 milions d'euros al Fons de Reestructuració d'Ordenació Bancària (FROB) per finançar les despeses derivades d'aquest procés de reorganització.

Pel que fa a l'ajust de personal que pot derivar-se de la citada fusió de les tres catalanes, els directius han assenyalat que encara no s'havien concretat els càlculs, però han incidit en la idea general amb la qual totes tres volen assumir la seva fusió: prejubilacions que impedeixin un ajust traumàtic que afecti el personal i que ascendirà a unes 3.000 persones (entre les tres caixes). Així, les prejubilacions podrien afectar prop d'un 10 per cent de la plantilla i prolongar-se entre dos i quatre anys per suavitzar-ne l'impacte.

D'altra banda, tal com va publicar Diari de Girona, l'actual director general, Jordi Blanch, serà un dels tres directors generals adjunts durant el primer any i mig posterior a la fusió. A més, es perfila com el número dos de l'organigrama directiu superada aquesta primera fase quan Jordi Mestre, director general de Caixa Sabadell, es converteixi en l'home fort.

Més volum d'actius i dipòsits

Segons les dades de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) corresponents a tancament de 2008, l'entitat resultant d'una possible unió de les quatre entitats crearia la vuitena caixa d'Espanya per volum d'actius en sumar 34.567,1 milions d'euros, 12.380,5 dels quals provenen de Caixa Sabadell; 11.842,4, de Caixa Terrassa; 2.629,7, de Caixa Manlleu i 7.714,5 milions, de Caixa Girona.

Els actius de l'entitat se situarien encara lluny de les grans caixes espanyoles com La Caixa (260.827,3 milions d'euros) o Caja Madrid (180.970,9 milions). Pel que fa als dipòsits, la nova caixa ocuparia la sisena posició en aglutinar 27.207,3 milions d'euros. Del total, 10.016,5 milions corresponen a Caixa Sabadell; 9.254,5, a Caixa Terrassa; 2.341,3 milions, a Caixa Manlleu i 5.595 milions, a Caixa Girona. Pel que fa als beneficis nets atribuïts, la caixa resultant sumaria 123 milions d'euros (42 milions d'euros de Caixa Sabadell, 49 milions de Caixa Terrassa, 6 milions de Caixa Manlleu i 26 milions de Caixa Girona).