La venda de cases a les comarques gironines i al conjunt de l'Estat va patir a començament d'estiu la seva menor caiguda des de l'esclat de la bombolla immobiliària. Així ho certifiquen les dades de transmissions d'habitatge de l'Institut Nacional d'Estadística corresponents al juliol: a la demarcació de Girona es van tancar aquell mes 712 operacions de compravenda, un 11% menys que el mateix període de l'any passat.

A més a més, les dades de compravenda a les comarques de Girona són prop d'un 50% superiors a les registrades el mes de juny i suposen el segon millor registre d'activitat de l'últim any, només superat per les 727 operacions tancades el novembre.

D'aquesta forma, tal com ja recullen les dades del mercat hipotecari (acumula dos mesos de pujada a Girona), el mercat immobiliari sembla que està a punt de sortir del punt mes baix de la seva crisi particular.

En el conjunt de l'Estat, les compravendes es van reduir un 20,3% el juliol en relació amb el mateix mes de 2008, fins a 37.039 operacions, de les quals el 50,5% es van realitzar sobre habitatges nous i el 49,5% sobre immobles de segona mà.

La caiguda de juliol és més moderada que l'experimentada el juny, quan la compravenda d'habitatges es va enfonsar un 25,5%. En taxa intermensual (juliol sobre juny), la compravenda d'habitatges es va incrementar un 4,7%, mentre que en els set primers mesos de l'any aquestes operacions acumulen un descens del 33,1%.

Com ja és habitual, el retrocés d'aquestes transaccions va ser més gran en el cas dels habitatges usats, on la compravenda d'aquest tipus d'immobles va retrocedir un 20,5% en taxa interanual, fins a 18.351 operacions. Aquesta caiguda és lleugerament inferior a l'experimentada el juny (-32,6%). Per la seva banda, la compravenda d'habitatges nous va caure un 20,1% el juliol respecte al mateix mes de 2008, fins a sumar 18.688 transaccions.

El 91% de les operacions de compravenda d'habitatges efectuades el juliol es van realitzar amb habitatges lliures i el 9% restant, amb habitatges protegits. El nombre d'habitatges lliures transmesos per compravenda es va desplomar un 19,6% el juliol en taxa interanual i un 34,3% de començament d'any ençà, amb 33.694 operacions, mentre que el d'habitatges protegits va caure un 26,2% respecte a juny de 2008 i un 19,6% en els set primers mesos, fins a sumar 3.345 transmissions.

El juliol, el major nombre de compravendes d'habitatges per cada 100.000 habitants es va donar a La Rioja (165) i Extremadura (129). El 57,7% de les compravendes d'habitatges efectuades el juliol es van registrar a Andalusia (7.898 operacions), Madrid (4.709), la Comunitat Valenciana (4.414) i Catalunya (4.347).

Parc d'habitatge de lloguer

PSOE i CiU van acordar ahir al Ple del Congrés dels Diputats una proposició no de llei per instar el Govern a impulsar la creació d'un gran parc d'habitatges de lloguer a preus assequibles, mitjançant un sistema de col·laboració entre el sector privat i el públic, a través de la Societat Pública de Lloguer (SPA).