El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, al costat del director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, van anunciar ahir durant la inauguració de la nova fàbrica d'Axonves de l'Escala, que l'1 de gener del 2010 entrarà en vigor un pla per garantir la pesca sostenible del seitó.

Llena va apuntar que el pla, acordat juntament amb el sector, s'aplicarà a través d'una normativa de comercialització que establirà una mesura mínima d'entre 9 i 10 centímetres per als seitons, de manera que en un quilo no hi puguin haver més de 125 unitats.

El conseller ha assegurat que el principal objectiu d'aquesta mesura és aconseguir que "un percentatge més gran de seitons arribi a la maduresa sexual i pugui reproduir-se abans de ser capturat". Llena va insistir que aquest pla és "una aposta per la sostenibilitat" perquè empreses com Anxoves de l'Escala "tinguin producte avui, demà i en el futur".

Sans es va mostrar convençut que la decisió rebrà crítiques i no serà acceptada per tothom, tot i que de totes maneres Éaquesta és la línia a seguir" i que "les anxoves que no tinguin la mida necesària no tindran comercialització".

Menys dies de pesca

Sans també va insistir en la idea de pescar un dia menys, una proposta que el sector no veu massa factible, però que el director general de Pesca considera necessària per "fer una política sostenible i rendible per al sector".

El que inicialment era "una idea per provocar el debat", ha confessat Sans, ara ha fet que el sector s'ho estigui plantejant de manera seriosa, especialment a Tarragona, on estan considerant la possibilitat de no sortir a pescar els divendres, va explicar Sans.