El Govern destinarà 50 milions d'euros per finançar l'increment salarial del 0, 3 % per als funcionaris l'any 2010, segons preveu l'acord per a la funció pública 2010-1012 signat aquest divendres amb els sindicats. La mesura s'inscriu dins del marc del diàleg social, tal com va anunciar la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega. Aquesta va demanar que la mesura serveixi d'"estímul" al sector privat.

De la Vega, que es reincorporava ahir a la feina després de ser intervinguda quirúrgicament la setmana passada, va signar l'acord amb els líders sindicals de la funció pública, Julio Lacuerda, d'UGT; Enrique Fosul, de CCOO, i Domingo Fernández, de CSI-CSIF.

A més, Govern i sindicats van arribar a un acord per incorporar als Pressupostos de 2010 els criteris pels quals es regirà l'Oferta d'Ocupació Pública l'any que ve, de manera que el total de places públiques no superarà el 15 % de la taxa de reposició i es concentrarà en els sectors que considerin "essencials i prioritaris". No obstant això, queden exempts d'aquesta limitació l'àmbit de la Justícia, la Sanitat, l'Educació, les polítiques d'ús, les institucions penitenciàries o els municipis de menys de ?50.000 habitants.

L'acord, que es desenvoluparà durant els pròxims tres anys, incorpora 50 mesures per a l'increment de la qualitat i l'eficàcia dels serveis públics, la reforma i modernització de l'Administració, així com la millora de les condicions de treball.

El pacte també incorpora la professionalització i la productivitat dels empleats públics, el manteniment del poder adquisitiu dels funcionaris i la garantia i el bon exercici dels drets sindicals.

Clàusula de revisió salarial

En matèria de retribucions, el Govern garanteix el poder adquisitiu dels funcionaris, amb una pujada salarial del 0,3% el 2010. Per primera vegada a l'Administració de l'Estat, s'ha acordat una clàusula de revisió salarial per la qual la que l'Executiu es compromet a compensar el 2012 la pèrdua de poder adquisitiu si es produís.