El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, va criticar ahir les decisions del Govern d'apujar l'IVA i suprimir la deducció de 400 euros de l'IRPF, en considerar que van clarament en contra del sector turístic. Escudero va fer aquestes declaracions al castell de Biart de Masarac, on va reunir uns 400 representants d'organismes, entitats i empreses de la indústria turística per celebrar el Dia Mundial del Turisme.

"La mesura ens castiga plenament com a sector i haurem d'analitzar si això ens obliga a repercutir-ho en els preus. També castiga la classe mitjana, que és el nostre principal client", va indicar el president de la Federació d'Hostaleria de Girona. En aquesta línia, Escudero, que va defensar l'opció presa a França de rebaixar l'IVA temporal per fomentar el consum, es va queixar de ser un sector "oblidat" i ho va qualificar de "vergonya".

El president de la Federació d'Hostaleria va assegurar que "l'augment de l'IVA i la supressió de la reducció de l'IRPF no només penalitza el consum, sinó que és el sector turístic el que primer notarà els efectes perquè la mesura entrarà en vigor el mes de juliol de l'any que ve, que és quan tothom estarà planificant les vacances".

D'altra banda, el president de la Fundació Comerç Ciutadà, el figuerenc Jordi Rotllan, va qualificar de "desafortunada" l'aprovació de l'avantprojecte de Llei de pressupostos generals de l'Estat per al 2010, que recull la reforma fiscal que incorpora un augment de dos punts, del 16 al 18%, del gravamen general de l'IVA, i d'un punt, del 7 al 8%, del reduït.

Per Rotllan, aquesta mesura "penalitza el consum" i perjudica la classe mitjana i baixa. En canvi, des del seu punt de vista, el Govern, no s'atreveix amb els més rics, ja que les societats d'inversió de capital variable (SICAV) queden al marge d'aquesta reforma.

Segons Rotllan, la pujada dels impostos tindrà "efectes inflacionaris", però ha indicat que aquest increment dels preus probablement no podrà tenir un impacte en l'augment dels salaris, ja que la conjuntura actual ho impedeix.

Zapatero la defensa

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va insistir ahir que la pujada d'impostos afectarà a les rendes altes i la justifica en la solidaritat dels espanyols. Per la seva part, el PSC ha donat suport en la seva executiva a la pujada d'impostos decretada pel Govern central, la qual, segons va recordar el portaveu de partit, Miquel Iceta, també "beneficia" els ingressos de la Generalitat.

De la seva banda, el conseller d'Economia, Antoni Castells, crític fa uns dies amb una pujada d'impostos, va assenyalar que "ara no contribuiré a alimentar cap mena de polèmica".