El líder del PP, Mariano Rajoy, ha advertit avui que els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2010 "estendran l'atur" i "castigaran" l'economia de les famílies, i ha defensat el rebuig del seu partit a aquests comptes perquè "disfressen la realitat, maltracten l'economia i perjudiquen als espanyols". Al seu judici, aquests pressupost són "un nyap, són letals per a Espanya".

Rajoy ha acusat a l'Executiu de prendre's els Pressupostos "una vegada més a la lleugera".

El president del PP, que ha advertit que la política de "dèficit i deute" del Govern és "un perill" per als espanyols i els genera un "enorme problema de futur", ha considerat "lamentable" la "representació teatral" del Govern defensant aquests Pressupostos.

Una representació que, ha afegit, seria "còmica" si no fos perquè les seves conseqüències "no ho són en absolut: més atur, més imposats, més deute públic".

"Retiri´ls ja i portin una altra cosa", ha dit Rajoy al Govern, a més de lamentar que les comptes rebran el suport "d´altres" partits. Va criticar especialment al PNB, per "beneir" ara uns pressupostos que abans havia jutjat "tan lúcida com negativament".

Previsions "errònies"

Rajoy, a més, ha retret al Govern les seves previsions "errònies", sobretot les d'ocupació, que de les 100.000 destruccions a temps complet han passat a 1.120.000; i de gairebé tres milions de desocupats a més de quatre milions.

Així, en dos anys, d'una situació en la que l´Estat es situava a la mitjana d'atur de l´UE, ara duplica el percentatge.

El "drama" de la pèrdua de llocs de treball, tal com ha subratllat el president del PP, obeeix als problemes en competitivitat de l'economia espanyola i a uns comptes públics "insostenibles".

I els Pressupostos per a l'any que ve, al seu entendre, no ajuden a millorar la competitivitat, atès que es redueixi la inversió.

Rèplica de Salgado

Durant el seu torn de rèplica, la vicepresidenta segona del Govern, Elena Salgado, va acusar a Rajoy d'utilitzar la crisi com una "palanca" per a intentar arribar a La Moncloa, un objectiu que, va apuntar, no aconseguirà per tercera vegada consecutiva.

Salgado li va preguntar si, davant una crisi com l´ esdevinguda, els populars no haurien augmentat la despesa, el que hagués estat necessari per a afrontar-la. "Què hauria fet vostè, quedar-se lligat a les xifres del pressupost aprovat mesos abans?", li va dir la ministra al líder del PP, al que també va acusar de tenir una posició "extraordinàriament demagògica" a l'hora de parlar de la pujada d'impostos.

La vicepresidenta segona també va advertir que han estat les polítiques "neoconservadores" de "menor despesa públic" que defensa el PP les quals han dut a aquesta crisi, enfront d'un Executiu que creu que "només l´ impuls decidit dels governs" ha estat "capaç de superar la situació extrema" d'aquesta recessió.