La legislació laboral sol protegir determinades situacions personals que, com l'embaràs, posen en risc la continuïtat en el lloc de treball. Són múltiples les sentències que obliguen a readmetre treballadores acomiadades per una empresa just quan s'assabenten que estan embarassades i que estaran unes setmanes de baixa. Però el cas contrari, contractar una dona embarassada, també pot arribar a ser objecte de sanció, com a mínim a Girona.

L'any passat, l'empresa Centre d'Estudis Sistèmics SL va contractar una treballadora, a la qual ja coneixien, per desenvolupar una feina a Girona. Estava embarassada i li van fer un contracte indefinit. El novembre de 2008 va obtenir la baixa de maternitat, però posteriorment ha seguit treballant en aquesta empresa, que fa formació.

La Inspecció de Treball va aixecar una acta d'aquest cas, i després de parlar amb les propietàries de la companyia, van decidir imposar-li una sanció de 6.251 euros en entendre que la contractació es va fer exclusivament per obtenir il·ícitament la prestació de maternitat.

Una de les propietàries de l'empresa explicava ahir que se sentien "maltractades" per part de la Inspecció de Treball, i defensaven la legalitat de la contractació, recalcant que seguia treballant a l'empresa. "Ens sentim víctimes d'un tracte injust", assegurava. La treballadora no va rebre de l'empresa cap mena de prestació ni ajuda per l'embaràs.

En el recurs d'alçada interposat contra la resolució sancionadora, l'advocat Joan Capdevila acusa els inspectors de treball de tergiversar les manifestacions de les propietàries de l'empresa per "ajustar els fets a la seva conveninència". Afegeix que hi ha una presumpció de legitimiat i legalitat dels actes de l'empresa de contractar una embarassada sigui quin sigui el seu estat. Defensar el contrari recolzant-se que això és un frau, és anar contra els principis d'igualtat constitucionals, considerant que una embarassada no té els drets dels altres per la seva situació temporal de ser mare".

Al mateix temps afirma que "tant l'acta com la resolució parteixen d'un esperit masclista i discriminatori que repugna al sentit comú i contradiu l'estat de dret, el constitucional i la normativa de protecció de la dona embarassada".