El consell d'administració d'Iberia ha aprovat avui la creació per a 2011 d'una nova companyia de curt i mig radi, amb base a Madrid, que aportarà i distribuirà el tràfic per a la xarxa de llarg ràdio de l'aerolínia.

Fonts de l'empresa van indicar avui a EFE que aquesta nova aerolínia estarà controlada per Iberia, tot i que encara no s'ha definit si va a cobrir tota la seva actual xarxa de curt i mig recorregut o una part d'ella.

El consell d'administració ha acordat també l'engegada d'un nou Pla Director (Pla 2012) amb el qual es vol plantar cara a la caiguda d'ingressos, la reducció de la demanda i les pèrdues econòmiques.

Aquest nou pla portarà a terme la generació d'ingressos, l'estalvi i eficiència dels costos, la millora del servei i el canvi del model d'explotació, i amb tot això s'espera arribar a un estalvi de despeses generals fins als 37 milions d'euros anuals dintre de dos anys, que se sumarien als previstos en el Pla Director 2009-2011 (més de 480 milions d'euros).

Congelació salarial per a tota la plantilla

Altres mesures que s'han acordat per a la reducció de costos són el manteniment de l'ocupació, la congelació salarial per a tota la plantilla entre 2010 i 2011, la jubilació anticipada per als tripulants de cabina de passatgers majors de 55 anys (que pot afectar a 125 persones) i l'aplicació de l´ERE actual, que es trobava congelat i podria afectar a 200 empleats del personal de terra.

Segons el parer del conseller delegat d'Iberia, Rafael Sánchez Lozano, la situació de l'aviació comercial és insostenible i "mai s'ha viscut un moment tan dramàtic".

Per a Sánchez Lozano, "és imprescindible transformar Iberia amb solucions imaginatives per a poder tenir un projecte sòlid i viable".

Es tracta d'una de les mesures que Iberia ha adoptat en una reunió celebrada avui amb la finalitat d'afrontar la situació de crisi que viu l'aviació comercial, que segons el parer de Sánchez Lozano "mai ha estat tan insostenible".

Iberia va obtenir una facturació en els primers sis mesos de l'any de 2.170 milions d'euros, amb unes despeses de 2.444 milions d'euros i unes pèrdues de 165,4 milions d'euros.