La factura energètica per a les empreses s'ha encarit de mitjana un 30% l'últim any. Segons els empresaris gironins agrupats al Grup Impuls per Girona (GIG), la pujada és "insuportable" i "hi ha empreses que podrien tancar si s'encareix més l'energia". Ho va explicar ahir el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, en representació de l'entitat que uneix les tres cambres gironines, les patronals FOEG i Pimec i el Fòrum Carlemany.

Segons el GIG, aquest increment de tarifes compromet la competitivitat de les pimes, perquè no poden revertir la puja del cost energètic en el preu final dels productes a conseqüència de la crisi econòmica. Els empresaris gironins admeten que el sector té dèficit tarifari, però indiquen que ara, en ple període de recessió, no és el moment per solucionar-ho.

A més, segons denuncien, la major part de la pujada tarifària prové de la regulació de l'Estat i no de la liberalització del mercat.

Inversions bloquejades

El president de Pimec Girona, ?Iñaki Frade, va dir que "com que les empreses no poden repercutir aquest augment en el cost del producte, a conseqüència de la recessió, és quasi impossible que puguin tenir beneficis", al mateix temps que posa en entredit futures inversions, "perquè en no tenir beneficis, les pimes no poden accedir als crèdits del sistema financer".

Per això, el GIG demana a l'Estat i a les elèctriques que no els facin ser els caps de turc d'aquesta situació. "Aquests augments exorbitants s'haurien de repartir a parts iguals, i no els han d'assumir només les empreses", va demanar el president del Fòrum Carlemany, Marc Sansalvadó.

Els empresaris gironins admeten que hi ha dèficit tarifari en el sistema energètic, però també consideren que ara, en plena recessió, no es poden apujar els preus. "Sabem que les elèctriques ho han demanat, però ara és el moment menys oportú per fer-ho, perquè comprometrà el futur de les nostres empreses", va ressaltar Domènec Espadalé.