El president d'ERC, Joan Puigcercós, va anunciar ahir que ha arribat a un principi d'acord amb el conseller d'Economia, el socialista Antoni Castells, per aprovar aquest mateix any una rebaixa "substancial" de l'impost de successions. Puigcercós va explicar, durant la reunió del Consell Nacional d'ERC que se celebra a Perpinyà (França), que la reforma d'aquest tribut s'aprovarà en les properes setmanes via esmena a la llei d'acompanyament dels pressupostos de 2010, que signaran "els grups que donen suport al govern català". "Si queden alguns elements per arreglar ho farem amb una llei posterior", va afegir el líder republicà.

Puigcercós va destacar que amb aquest principi d'acord ERC compleix el seu compromís de rebaixar l'impost de successions, un tribut que considera "injust" perquè afecta un gran nombre de treballadors. "Tal com va dir Esquerra i hem complert, la modificació de l'impost de successions serà aprovada aquest mateix any", va afirmar.

L'anunci del principi d'acord entre ERC i PSC arriba poc després que els republicans acostessin posicions amb CiU per portar a terme la reforma de l'impost. De fet, fa només dues setmanes, Puigcercós celebrava la voluntat de CiU d'arribar a un acord amb ERC per rebaixar aquest tribut, ja que les dues forces polítiques sumarien majoria suficient al Parlament, fet que garantiria l'aprovació de la mesura.

El president d'ERC, no obstant això, ja va advertir que intentaria buscar la suma de totes les forces parlamentàries, tant dels socis de la Generalitat com de la resta de partits, per aconseguir un ampli consens que posés fi a aquesta "situació injusta". El que proposa ERC és rebaixar l'impost perquè el 85% dels contribuents deixin de pagar-lo, fet que únicament suposaria disminuir la recaptació de la Generalitat en un 15%.

La seva intenció és que el tribut sigui més "redistributiu" i es protegeixi la transmissió de l'estalvi familiar, ja que, segons la formació republicana, ara està gravada de manera discriminatòria per als petits i mitjans patrimonis. ERC calcula que l'impacte d'aquesta modificació en els ingressos de la Generalitat seria poc significatiu.