Els jutjats mercantils de Girona han tramitat en el que portem d'any un total de 84 expedients concursals. Com a mínim aquests són els anuncis de les insolvències judicials a la demarcació publicades en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) fins divendres passat. Si segueix el mateix ritme, es tancarà l'any amb més de 100 concursos de creditors, una xifra sense precedents en la història recent de les comarques gironines i que demostra la cruesa de l'actual recessió.

El sector de la construcció, molt afectat per la crisi del totxo, és el sector més afectat, seguit de prop per la indústria. Entre tots dos sumen més del 60% de les antigues suspensions de pagaments. A més a més, cada vegada és més freqüent veure persones físiques recórrer a aquesta figura. Fins a un total de 14 gironins han sol·licitat al jutjat la declaració d'insolvència.

Tot i que la major part de les empreses gironines concursades són de petites dimensions i pocs treballadors, en destaquen algunes amb tradició i pes industrial o comercial, com Kontrelmec, Embutidos Turon, Lorca Germans o l'antic Club Bàquet Girona SAD.

El buidatge d'anuncis dels jutjats gironins al BOE revela que el nombre de concursos tramitats és superior al de l'estadística concursal de l'Institut Nacional d'Estadística. Aquesta, xifra en 62 les empreses concursades a la demarcació entre gener i setembre.

Crítiques a la llei

El Registre d'Economistes Forenses (Refor) aposta per anticipar l'anàlisi de la viabilitat de les companyies i preveure la valoració de les unitats de negoci en el seu conjunt, en el marc de la reforma de la Llei Concursal que ha proposat el Ministeri de Justícia.

Raimon Casanellas, president del Registre d'Economistes Forenses, del Consell General de Col·legis d'Economistes va assenyalar que "pot sorprendre l'augment en el nombre de concursos a Espanya durant els dos últims anys, però en altres països del nostre entorn, s'acudeix molt més al procediment concursal i és conseqüència, sens dubte de la imatge dolenta que al nostre país tenen aquests procediments per raons històriques: el manteniment durant dècades d'una legislació anacrònica i per raons sociològiques".

Casanellas va afegir també que "la llei concursal vigent a partir de Setembre del 2004 no ha aconseguit que el procediment sigui molt més eficient ja que les companyies que es liquiden necessiten un temps excessivament llarg; de dos a quatre anys i les que es reestructuren, sovint ho fan massa tard".

El Refor va apostar durant una jornada celebrada la setmana passada per eliminar la formulació de comptes per part dels administradors concursals, deixant aquesta responsabilitat als administradors societaris i per eliminar la supervisió dels administradors concursals "per incomprensible".

Finalment, va ressaltar també la necessitat de resoldre el problema de la contractació d'experts externs mitjançant l'adequat tractament de les complexitats en l'aranzel d'honoraris.