Tot i un cert repunt de les vendes en els últims mesos, Girona acumula encara 12.216 habitatges nous sense vendre. Són dades facilitades per l'Associació de Promotors APCE, que xifra en 76.998 els pisos nous en estoc a Catalunya. D'aquests, un 18 per cent corresponen a pisos de segona residència.

Dels 76.308 pisos nous en romanent que hi ha actualment a Catalunya, més de la meitat (42.414) es concentra a la província de Barcelona, seguida de Tarragona (18.210), Girona (12.216) i Lleida (3.468).

En canvi, en termes relatius, és a dir, tenint en compte el nombre d'habitatges per cada mil habitants, els resultats són molt diferents. En aquest cas, la província que se situa al capdavant és la de Tarragona, amb 23,1 pisos per cada mil habitants, a la qual segueixen Girona (16,7), Lleida (8,1) i Barcelona (7,8).

L'APCE va presentar ahir una actualització de l'estudi sobre el romanent d'habitatges que va fer públic a l'abril i que constata una lleugera recuperació del sector.

El president de l'entitat, Enric Reyna, va explicar que des de l'anterior informe s'ha observat una reducció generalitzada de la taxa de creixement del romanent, que ha passat d'un augment intertrimestral del 14,7% a final de 2008 al 7,8 per cent actual.

Reyna va destacar que a Girona, Tarragona i Lleida cal tenir en compte l'efecte de la segona residència i de les respectives àrees turístiques, la demanda de les quals és una de les que més han caigut per la crisi.

Els preus de l'habitatge ja no seguiran baixant als mercats amb més demanda, que a Espanya són Madrid i Barcelona, segons les conclusions del Servei d'Estudis de Caixa Catalunya. Segons aquest informe, el mercat immobiliari residencial ja ha dut a terme el seu ajust tant en volum d'oferta com en ocupació i en pes del sector de la construcció en el conjunt del PIB.

Tant el coordinador de l'estudi, l'economista de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Oliver, com el director de la divisió immobiliària de Caixa Catalunya, Eduard Mendiluce, van asegurar que en zones com Barcelona i Madrid, urbanes, dependents de la primera residència i amb una demanda consolidada, els preus ja no baixaran més.