Els usuaris de l´estat són els europeus que més gasten en serveis de telecomunicacions, segons l'enquesta global de Consumidors de Telecomunicacions 2009, realitzada per IBM entre 7.722 consumidors de tot el món.

En concret, més del 60% dels ciutadans de l´estat gasta al mes entre 56 i 150 euros en telecomunicacions - on s'inclouen serveis de telefonia fixa, mòbil, banda ampla i Internet-i un 48% gasta més de 75 euros.

L'estudi assenyala a més que, davant la perspectiva de que la crisi continuï, els usuaris prioritzarien conservar el mòbil, el telèfon fix o la banda ampla a altres despeses, com els derivats de l'oci.

Tot i així, els enquestats sí preveuen reduir la seva despesa en telecomunicacions com a conseqüència de la crisi. Així, un 40% dels participants va assenyalar que retallarà la despesa en comunicacions durant els 5 propers anys al menys un 10%.

Telefonia mòbil

En el cas de la telefonia mòbil, un 54% dels enquestats admet que retallarà entre un 10 i un 20% aquesta despesa. Aquesta dada situa l´Estat espanyol al capdavant d'Europa, enfront del 22% dels holandesos, el 32% dels anglesos, el 21% dels suecs i el 29% dels alemanys. A més, els ciutadans de l´estat són més proclius a admetre alternatives de baix cost com publicitat al mòbil a canvi de trucades gratuïtes i solucions de veu sobre IP com l´Skype.