El preu de l'habitatge a Espanya continua un 55% sobrevalorat malgrat la tendència baixista recorreguda fins avui, segons un indicador creat per la revista The Economist que reflecteix que aquest desajust és el més elevat d'entre els principals mercats mundials.

L'indicador estableix un preu raonable per a cada país posant en relació els valors de compravenda i els ingressos per lloguer i determinant per a cada cas una mitjana històrica, de manera que els resultats superiors a aquesta són interpretats com una sobrevaloració.

En el cas d'Espanya, prenent com a referència els valors des de 1990, la sobrevaloració dels preus se situaria en el 24%, mentre que atenent a les xifres des de 1975 aquest percentatge ascendiria al 55%. Per darrere d'Espanya se situarien Hong Kong (52,9%), Austràlia (50%) i França (39,8%).

Segons The Economist, els preus seguiran caient en aquells mercats sobrevalorats com França, Irlanda o Espanya, per la qual cosa l'ajust global encara no hauria tocat fons.

Els que també preveuen un ajust més fort del mercat és la Societat de Taxació, que ahir va revelar que el preu mitjà de l'habitatge nou a Catalunya va baixar un 6,3%, fet que va situar la caiguda mitjana estatal en el 5,7%. A les comarques de Girona, els preus es van abaratir menys d'un 4% als principals municipis -Girona, Figueres i Blanes- i es van desplomar en municipis turístics com Cadaqués i Sant Feliu de Guíxols.

L'habitatge nou es va abaratir en totes les comunitats autònomes, encara que les més grans caigudes es van concentrar a Madrid (-7,7%), Catalunya i Comunitat Valenciana (-5,5%). Els menors descensos els van obtenir Astúries (-2,1%), Balears (-2,6%) i Canàries (-2,8%). El preu mitjà de l'habitatge nou en les principals capitals de província espanyoles es va situar en 2.558 euros per metre quadrat construït.