Els càmpings i apartaments de les comarques gironines tenen, a dia d'avui, un 8% més de reserves que l'any anterior. Aquest tipus d'establiments turístics acostumen a ser un "indicador avançat" de la temporada perquè són els que reben reserves amb més antelació. La patronal gironina FOEG considera que és una dada que permet ser "moderadament optimistes" perquè es pot atribuir a l'inici de recuperació de l'economia gironina. El president de la FOEG, Jordi Comas, va assegurar que l'economia gironina ja havia tocat fons, però que fer previsions era complicat degut a les incertesa sobre molts sectors.

Comas va fer aquestes reflesions en la presentació de l'Informe FOEG d'indicadors de l'economia gironina, corresponent al tercer trimestre de 2009. Un dels interrogants que es planteja la patronal és si aquesta recuperació serà progressiva o si, per contra, tornarà a haver-hi una altra sotragada a l'economia a les comarques gironines. El sector que ha sortit més mal parat de la crisi és el de la construcció. L'informe FOEG recull que, en el tercer trimestre del 2009, han augmentat el nombre d'hipoteques constituïdes i de compravendes. "Aquestes darreres dades podrien suggerir un canvi de rumb en el sector més castigat per la crisi, que s'hauria de confirmar a partir de les dades dels propers mesos", va dir el coordinador de l'estudi, Modest Fluvià.

L'atur no millorarà

En la línia expressada aquesta mateixa setmana per Funcas i el Govern, l'informe de la patronal inindica que la recuperació de taxes d'atur per sota de, 10% trigarà entre quatre i vuit anys a assolir-se.

"La recessió econòmica ha tocat fons i sembla intuir-se ja la recuperació, el retorn a les taxes positive"', afirma l'estudi. Aquesta conclusió fa que el president de la FOEG, Jordi Comas, esperi que "el pitjor hagi passat" i que, a partir d'enguany, es freni tant el tancament d'empreses com els processos concursals.