El 2009 va ser un exercici "per oblidar", amb una caiguda del 5,6 per cent del PIB turístic, fet que suposa una pèrdua de 6.380 milions d'euros respecte al 2008. D'aquesta forma, per novè any consecutiu, el turisme no suma al creixement de l'economia espanyola, que en el seu conjunt va tancar l'exercici amb un retrocés del 3,7%, i tampoc ho farà el 2010, segons les estimacions de l'Aliança per a l'Excel·lència Turística, Exceltur. Exceltur preveu un descens del 0,9% en l'activitat del sector per a finals del present any enfront de la contracció del 0,5% del conjunt de l'economia espanyola que avancen els analistes.

Els ingressos reals per turisme derivats de la demanda estrangera que reverteixen a Espanya finalitzaran 2009 amb una caiguda del 10,7%, que Exceltur espera es moderi fins a un 4,9% negatiu en 2010.

«El pitjor ja ha passat»

A això apunta una notable moderació dels ritmes de caiguda de la demanda turística a Espanya, va indicar el vicepresident executiu de Exceltur, José Luis Zoreda, que creu que "el pitjor ja ha passat". Durant el 2009, el turisme va patir els efectes de la crisi amb més intensitat que el conjunt de l'economia espanyola i, no obstant això, les seves taxes de desocupació han estat inferiors a les d'altres sectors. Es van destruir 51.000 llocs de treball.