El president de l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE), Santos González, va assegurar ahir que els promotors "no poden pagar" el seu deute estructural, cosa que "està afectant al ràting de les entitats financeres" i necessàriament requereix "buscar una mesura que té a veure amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), amb el Banc d'Espanya o amb els governs per solucionar el finançament del sector".

"Lamento no donar bones notícies", va apuntar durant la seva participació en el XXVIII Col·loqui Nacional de l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya (APCE), en el qual va criticar que "no s'estan posant les bases necessàries per solucionar l'atordiment financer del sector", que "s'està jugant la seva viabilitat", qüestió que, al seu judici, "passa per alguna cosa més complex que tirar-li les culpes al sistema financer" i "té a veure amb el seu procés de reestructuració".

Segons va recordar el president de l'AHE, el deute financer dels promotors puja a 325.000 milions d'euros, un 11% més que fa dos anys, cosa que implica uns interessos de 15.000 milions d'euros, xifres que, segons González, "no poden pagar" els promotors.

"Això està afectant al ràting de les entitats" en un moment en el qual "el problema de la liquiditat no està solucionat", ja que "el sistema no pot assumir el deute immobiliari". Així doncs, va advertir que "els refinançaments posteriors estaran compromesos".

En aquest sentit, el president de l'AHE va insistir que "hem de solucionar l'estoc, sobretot en actius que no són productius, però cal buscar una mesura que té a veure amb l'ICO, el Banc d'Espanya o els governs".

El lament de la patronal

De la seva banda, el president de l'Associació de Promotors Constructors d'Espanya (APCE), José Manuel Galindo, va fer una crida perquè no es permeti la destrucció d'un sector que, superada la crisi, haurà de satisfer una demanda estructural de 350.000 habitatges anual. Segons Galindo, el sector és "vulnerable, no té capacitat per autoregular-se i depèn gairebé absolutament de la banca".