El president de Google, Eric Schmidt, va fer ahir en el Mobile World Congress (MWC) una defensa de les xarxes obertes, mentre els operadors reclamen la seva part del pastís dels beneficis derivats del desenvolupament de les telecomunicacions.

Davant un auditori ple, Schmidt es va presentar amb un vídeo en defensa de l'"obertura de tot" des dels codis de programació a les xarxes -en unes imatges que incloïen el pingüí de Linux ballant-, perquè el sector de les comunicacions en mobilitat segueixin evolucionant amb l'esforç col·lectiu.

"Hem aconseguit coses que no hauria aconseguit una persona sola", va asseverar, mentre repassava innovacions com els nous terminals mòbils equiparables als ordinadors, la connectivitat, les xarxes socials, les noves tecnologies que disparen la velocitat de connexió (com la naixent LTE), la tecnologia núvol i la convergència de dispositius electrònics.

Es va mostrar favorable que software i xarxes treballin junts: "Depenem dels operadors, necessitem xarxes avançades". Va recordar que Google està experimentant amb una part d'infraestructura pròpia als Estats Units, però va destacar que no és el seu objectiu desplegar xarxa.

Així mateix, va opinar que si els operadors volen bloquejar alguns serveis perquè col·lapsen la xarxa, bloquegin categories, però no a una empresa sí i a una altra no de la mateixa categoria.

Aquestes paraules arribaven hores després que el conseller delegat de Vodafone, Vittorio Colao, advertís del domini existent per part d'algunes firmes en mercats com el de la publicitat i les recerques per Internet, així com en el de les aplicacions de telefonia mòbil, i va instar a protegir la competència amb la finalitat de beneficiar tots els usuaris.

Traducció a partir d'imatges

Google també va aprofitar la visita del seu president a Barcelona per presentar una nova aplicació per a mòbils, consistent en la captura de textos amb la cambra del terminal, que es tradueixen de manera automàtica a l'idioma de l'usuari.

Schmidt va augurar que en un futur no gaire llunyà es podrà parlar amb una persona que no parli el mateix idioma, gràcies a la traducció simultània que es podrà aconseguir mitjançant la tecnologia de computació en núvol.