El Tribunal Suprem ha ordenat l'anul·lació de diverses clàusules contractuals de targetes de crèdit, préstecs i hipoteques del BBVA, Bankinter, Banco Santander i Caja Madrid per ser "abusives" per al consumidor.

La Sala Civil de l'Audiència Nacional anul·la així tretze de les disset clàusules impugnades per ser, a més d'"abusives", "desproporcionades" o "confuses", en estimar parcialment el recurs de cassació presentat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) contra una sentència dictada el maig de 2005 per l'Audiència Provincial de Madrid.

Entre les clàusules anul·lades, el Suprem rebutja la que estipula que el propietari d'una targeta de crèdit o de dèbit és l'únic responsable de les pèrdues sofertes pel seu ús fraudulent abans de comunicar la seva pèrdua o robatori a l'entitat financera.

"Les clàusules que eximeixen de total responsabilitat l'entitat bancària de manera indiscriminada i sense matisació o cap modulació són abusives", conclou la sentència, que considera que "són freqüents els casos que la diligència de les entitats va advertir utilitzacions indegudes".

En aquest sentit, el Suprem considera també abusives les clàusules que eximeixen les entitats financeres de qualsevol responsabilitat en cas que algú sostregui al client el seu PIN o contrasenya de la targeta per "coacció" o "força major". A més, el tribunal conclou que les entitats financeres han de responsabilitzar-se de la falsificació i cobrament dels xecs, així com del possible mal funcionament dolent dels caixers.

Refinançar les hipoteques

En la seva sentència, el Tribunal Suprem reconeix el dret del client hipotecat a fer ús d'un termini per tractar de refinançar el deute, en cas de dificultats de pagament, i anul·la la clàusula que atorga als bancs "una facultat discrecional de resolució del contracte per venciment anticipat desproporcionada".