A Girona hi ha 17 empreses d'alt creixement, és a dir companyies que augmenten les seves vendes més d'un 20 per cent anual. La seva facturació, no obstant això, ha estat encara molt superior a aquest llindar, ja que, en conjunt, ha assolit un creixement del 174% entre el 2004 i el 2007. Aquesta és la conclusió principal de l'estudi "Les empreses d'alt creixement i les gaseles a Catalunya", que ha detectat fins a 250 societats d'aquest tipus a tot el país.

Joan Miquel Hernández, un dels autors de l'estudi, va destacar també el fet que la seva plantilla es va duplicar en aquest mateix període i que són gairebé un 50% més productives que la resta. El 70% es dediquen a serveis a la producció, la majoria, en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La resta són empreses industrials, fonamentalment del metall i l'alimentació.

Entre les empreses gironines en trobem de sectors tan diversos com el transport, la venda de mobles, viticultors, enginyeries, constructores o empreses de treball temporal.

Hernández va afirmar que es tracta d'empreses joves, petites, familiars i no lligades a cap grup. La clau del seu èxit és l'eficiència en la direcció estratègica i la gestió financera, la importància que donen a la innovació, l'aposta per la qualitat i la productivitat, la implicació dels treballadors i la internacionalització.

Hernández també va remarcar l'important potencial quant a productivitat, "amb uns nivells ?superiors del 50% respecte a les seves competidores" . Per aquest motiu, va considerar que "aquest tipus d'empreses estan en millor posició que les altres per sortir de la crisi".

Prudents i poc endeutades

El catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, que també ha participat en el treball, va explicar que tenen un patró financer molt similar a la resta del teixit productiu català, però va posar de manifest que són molt prudents en la gestió financera, estan poc endeutades i tenen un creixement molt palanquejat en els resultats.