Caixa Girona descarta la fusió amb les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu. El consell d'administració de l'entitat gironina va votar de forma majoritària en contra del nou pla d'integració i dels nous estatuts de la futura entitat fusionada elaborats després que Brussel·les modifiqués el pla d'ajuts al sector financer espa?nyol. Es posa així punt i final a un projecte iniciat fa només sis mesos i s'obre la incògnita de si Caixa Girona buscarà algun nou company de viatge o si opta per continuar en solitari en el que es preveuen anys complicats per al sector financer. No obstant això, fonts del consell apunten que a partir d'ara es treballarà per enfortir l'entitat.

Altres fonts del consell van explicar que només tres de les divuit persones presents ahir en la reunió consell d'administració de Caixa Girona van votar a favor del nou pla, tots ells vinculats al PSC. Van ser el president de l'entitat, Manel Serra; el vicesecretari, Miquel Fañanàs; i la consellera Consol Cantenys, alcaldessa de Vilafant. Així mateix, s'hi van abstenir el director general, Jordi Blanch, un representant dels impositors i un dels treballadors. La resta, fins a nou consellers, entre ells els vicepresidents Pere Cornellà i Josep Maria Calders, hi van votar en contra. Val a dir que fins a tres consellers no van poder assistir a la reunió a causa dels problemes causats pel temporal de neu que ha afectat a la demarcació.

Els motius del "no"

La decisió del consell d'ahir dista molt de l'adoptada el 10 de desembre, quan es va aprovar la primera versió del pla d'integració i que va comptar amb 12 vots a favor, dues abstencions, i tres vots en contra.

Què ha canviat des d'aleshores? Fonts del consell apunten diverses causes. La principal és que el retard en l'aprovació i els canvis introduïts en el Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) han permès valorar amb més calma i fredor les conseqüències de la fusió.

En aquest sentit, les mateixes fonts expliquen que els diners que obtindrien del FROB (500 milions d'euros en total) tampoc eren tants, i que davant una situació de greus dificultats, era millor passar-les en solitari que als costats d'uns companys de viatge als quals no coneixien plenament.

Així mateix, entre els membres del consell d'administració s'ha acabat imposant la tesi que més que una fusió, la integració acabaria essent una absorció per part de les caixes de Sabadell i Terrassa, que aportaven la major part dels actius al projecte.

Preocupació a la Generalitat

Fonts de la Generalitat van manifestar que veuen amb "molta preocupació" la decisió de Caixa Girona i van alertar que "posa en risc la continuïtat de l'entitat". A més, recorden que "es produeix en un moment inadequat quan ja estaven a punt tots els permisos perquè el Fons per a la Reestructuració i Ordenació Bancària autoritzés l'operació".

Fonts financeres apuntaven en una primera valoració que malgrat la negativa de Caixa Girona la fusió de les caixes comarcals seguirà entre tres, amb Sabadell, Terrassa i Manlleu, i que la nova entitat obtindrà els permisos necessaris amb un ajust dels terminis que en principi es preveien. Caixa Girona va tancar l'exercici 2009 amb un benefici de 17,7 milions d'euros, un 33,2% menys que el 2008, bàsicament per l'esforç important realitzat en provisions (fins a 83 milions d'euros).

El volum de negoci del Grup Caixa Girona, constituït pel crèdit a la clientela brut més recursos totals de clients de balanç, es manté estable, fins a assolir la xifra de 12.681 milions (5.776 milions en dipòsits i 5.767 en crèdits). En la nota pública dels resultats anuals, l'entitat va destacar la seva "elevada capitalització", la seva "bona ràtio de liquiditat" i una "estructura temporal de venciments molt diversificada en el finançament captat dels mercats majoristes". Amb una taxa de morositat del 5% (3,8% a finals 2008),Caixa Girona compta amb 1.132 empleats i una xarxa de 229 oficines.