Càrnies Vilaró va sol·licitar ahir al Jutjat del Mercantil de Girona el concurs de creditors, amb un actiu de 124 milions d'euros i un passiu de 99 milions d'euros. L'empresa assegura que s'ha vist abocada a la situació concursal per la restricció de crèdit que ha patit per part d'algunes entitats financeres. Vilaró, amb una facturació anual superior als 200 milions d'euros, compta amb tres plantes productives i 600 treballadors, que no es veuran afectades per l'expedient concursal. La companyia és una de les principals empreses del sector carni estatal dedicada al sacrifici i a l'especejament de porcí. Amb més de trenta anys d'experiència, aquest grup ocupa el segon lloc en el rànquing estatal d'empreses exportadores d'aquesta carn.

La companyia va explicar ahir que ha patit "una contínua retirada de fons de finançament per part d'algunes entitats financeres, fet que ha anat, paral·lelament, rebaixant les seves disponibilitats de liquiditat". Per aquest motiu, "i després d'haver esgotat totes les vies disponibles per intentar reconduir la situació" ha sol·licitat el concurs (antiga suspensió de pagaments). La finalitat és "salvaguardar la seva integritat patrimonial així com per sortir en defensa dels interessos de tercers davant aquesta migració de capital".

En un comunicat difós ahir al vespre, Càrnies Vilaró assegura que "està previst que aquesta situació sigui transitòria i duri el menor temps possible, amb l'únic i exclusiu fi de poder disposar d'un període perquè l'estructura financera de l'empresa sigui reordenada i d'aquesta manera pugui continuar amb el desenvolupament dels plans previstos".

A banda de treballar en l'obertura de nous mercats internacionals, la companyia va informar que "s'han iniciat dos nous projectes joint venture estratègics d'aliança amb dos grups d'empreses relacionades". Aquests projectes busquen "crear condicions complementàries adequades que reforcin la viabilitat de l'empresa i assegurin el seu desenvolupament futur".

En els últims anys, la càrnia gironina havia impulsat un ambiciós pla de creixement, que va portar-la, a finals de 2008, a invertir 7,3 milions en la compra de l'escorxador que Primayor tenia a Mollerussa. A banda d'obrir nous mercats, ?l'any passat també va obrir a Salt la seva primera botiga de comerç al detall amb productes carnis i d'alimentació a "baix preu" i va anunciar la seva intenció de crear una cadena d'uns 10 establiments en 3 anys.

A mitjan 2009, Càrnies Vilaró preveia tancar l'exercici amb una facturació d'uns 250 milions d'euros. Amb plantes a Sils, Mollerussa i Granollers, el grup té una plantilla global de 600 treballadors i diàriament sacrifica i processa uns 7.000 porcs.

El director comercial de l'empresa, David Mollá, explicava que el creixement futur de Vilaró vindria de Mollerussa, que volica especialitzar en les vendes estatals, i línies d'exportació específiques, com les del mercat coreà.

Exporta el 70% del producte

Tot i això, la major part de la producció que es destina a l'estranger sortirà de la planta gironina. Des de Sils es processen els porcs que se sacrifiquen a l'escorxador de Granollers, i actualment ja se n'exporta el 70% de la producció a més de vint països. Amb una àmplia presència ala UE (exporta habitualment a França, Anglaterra, Alemanya, Grècia, Polònia o Suècia) també arriba a Rússia, Filipines o els Estats Units.