Caixa Girona tancarà una quinzena de les seves 229 oficines i preveu una reducció de plantilla d'una cinquantena de persones dels més de 1.100 treballadors. Així es planteja en el pla de negoci previst per als propers cinc anys que es va presentar en el consell d'administració de l'entitat el passat 22 de març.

El pla de negoci pretén aconseguir una penetració més alta en el segment de petites i mitjanes empreses i una presència més elevada en banca privada i banca personal. També busca incrementar els ingressos per la via de la distribució de productes d'assegurances d'estalvi, plans de pensions i de fons d'inversió col·lectiva.

D'altra banda, Caixa Girona va informar que preveu obtenir "resultats extraordinaris per la venda de diferents actius" que han de permetre "dur a terme les dotacions necessàries per un nivell d'aprovisionament adequat".

Pel que fa a la seva xarxa d'oficines, actualment formada per 229 sucursals, Caixa Girona es planteja tancar únicament aquelles que no han assolit les ràtios de rendibilitat mínima. Es preveu un ajust molt selectiu que se centrarà sobretot en aquelles oficines situades bàsicament fora de les comarques de Girona i en poblacions amb més d'una oficina oberta, amb una estimació a l'entorn de 15 oficines. En línia amb la política practicada pel conjunt del sector financer, Caixa Girona ha tancat 9 oficines durant l'exercici 2009.

Baixes voluntàries

D'altra banda, el pla de negoci de Caixa Girona preveu que l'ajust net de la plantilla no ha de superar el 5% del total -un màxim de 56 treballadors dels 1.132 que hi havia a finals de l'any passat-. Així mateix, l'entitat indica que aquesta retallada de personal es realitzarà " per vies voluntàries i pactades de caràcter no traumàtic", i que serà dirigida especialment als empleats de més edat.

Segons l'entitat, el pla de negoci preveu les millores d'eficiència i els ajustos necessaris amb la finalitat d'assegurar la rendibilitat de l'Entitat en aquests anys, prenent, com a punt de partida, el fet que Caixa Girona és una de les caixes d'estalvi catalanes amb un grau d'eficiència i ràtio de solvència més elevades en l'actualitat.

Economia, a l'espera

Aquest pla a cinc anys vista elaborat per l'entitat es farà arribar tant al Banc d'Espanya com al Departament d'Economia de la Generalitat, que havien qüestionat la viabilitat de l'entitat gironina un cop va decidir abandonar el projecte fusió amb els caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu.

Precisament ahir, el conseller d'Economia, Antoni Castells, en un acte a Girona va indicar que estaven atents i a l'espera que Caixa Girona els plantegés el seu pla de viabilitat.

La ràtio d'eficiència, que posa en relació el total de despeses d'explotació, que inclouen les de personal, generals i amortitzacions, respecte al marge ordinari, és a dir el que s'obté del negoci financer tradicional, fou del 45,8% durant l'any 2009. Respecte a aquest coeficient, que és millor com més baix sigui, Caixa Girona ocupa la segona posició en el rànquing de caixes catalanes per darrere de Caixa Tarragona.