El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, acudirà aquest dimecres al Ple del Congrés dels Diputats amb l'objectiu d'explicar els plans de l'executiu per portar a terme una retallada addicional del dèficit públic del 0,5% per a aquest any, equivalent a 5.000 milions d'euros, i de l'1% per a 2011 (10.000M).

Amb aquests ajustos, el Govern pretén enviar un missatge de confiança a Brussel·les sobre la capacitat del país per reconduir els seus comptes públics i situar així el dèficit en un nivell més pròxim al 3% l'any 2013, tal com li exigeix la Comissió Europea.

De fet, quan la CE va avaluar el programa d'estabilitat espanyol el mes de març passat, l'executiu comunitari va titllar d'excessivament optimista l'escenari econòmic i va demanar a Espanya més concreció en les mesures que pensava prendre per retallar el dèficit públic, sobretot el 2011 i 2012.

Previsiblement, Zapatero presentarà mesures concretes per convèncer Brussel·les, tot i que cap membre del Govern ha volgut anticipar aquestes iniciatives. Només la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha avançat que l'ajust addicional es farà fonamentalment per la via de la despesa i que afectarà a comunitats autònomes, amb les quals caldrà tornar-se a seure per parlar d'ajustos.

De fet, tots han guardat silenci davant de les preguntes sobre possibles pujades d'impostos, l'eliminació d'algunes prestacions, com el conegut 'xec-nadó' o fins i tot la congelació dels sous dels treballadors públics.

El que sí que ha dit el portaveu del grup socialista al Congrés, José Antonio Alonso, és que el president demanarà un esforç nacional i equitatiu per sortir de la crisi econòmica per la qual passa el país.

A més, ha deixat clar que espera "bon to" per part de la resta de grups de la cambra sobre les línies d'actuació de l'ajust fiscal del Govern i ha confiat que hi hagi una responsabilitat institucional per part de totes les comunitats autònomes, incloses les governades pel PP.

Retrets del PP i CiU

Tot i això, els populars no estan disposats a donar treva en les seves crítiques al cap de l'Executiu, com aquest dimarts va avançar la portaveu del grup popular al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va assegurar que el líder de la seva formació, Mariano Rajoy, exigirà avui a Zapatero que "entoni el 'mea culpa'" i present a la cambra un "verdader" pla d'austeritat "seriós i creïble".

El mateix Rajoy ja va declarar dilluns que la nova retallada respon que Zapatero li han "cantat les quaranta" a Brussel·les i li han posat els deures del que ha de fer, que és reduir el dèficit, perquè ara Europa "vigila" a Espanya.

Zapatero tampoc trobarà suports en el grup parlamentari de CiU, com va posar de manifest el seu portaveu econòmic, Josep Sánchez Llibre, qui va exigir al president que plantegi "d'una punyetera vegada" a la cambra baixa polítiques actives d'ocupació perquè, segons la seva opinió, només així s'evitarà que el dèficit es converteixi en "l'enemic públic número u" de l'economia espanyola.

Mesures contra els especuladors

D'altra banda, el cap de l'Executiu informarà també de l'evolució de la crisi financera internacional, de les conseqüències de l'ajuda europea a Grècia i de les accions contra els especuladors.

De la mateixa manera, comentarà la decisió dels líders de l'Eurogrup de crear un fons de rescat per als països en fallida o que pateixin atacs especulatius sobre el seu deute com els que van viure la setmana passada Espanya i Portugal.