L'Audiència Nacional ha admès a tràmit un total de tres recursos presentats per CCOO i la Federació de Serveis públics de la UGT contra la retallada salarial als empleats públics aprovat pel Govern socialista en el marc del decret antidèficit. La secció de l'Audiència que ha admès els recursos és la mateixa que en el seu moment va dictar sentència anul·lant la congelació salarial als funcionaris portada a terme pel Govern del PP el 1997.

CCOO va celebrar en un comunicat l'admissió del seu recurs i va precisar que així es pretén donar cobertura jurídica a tot el personal afectat per la mesura.

En aquest sentit, va recordar que l'àmbit d'aplicació d'aquestes retallades salarials és "extens", ja que afecta els empleats públics de les tres administracions, el personal docent universitari, el personal militar professional, els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i els membres de les Carreres Judicial i Fiscal, entre d'altres funcionaris.

CCOO vol que els tribunals restableixin els drets retributius dels empleats públics a la situació anterior a aquesta decisió governativa de "confiscació dels seus salaris".

El sindicat entén que la rebaixa salarial als funcionaris, que de mitjana va des del 0,5% al 7%, a més de ser una agressió sense precedents, vulnera un acord en vigor, que ja tenia en compte un escenari de crisi. De fet, a principis de 2010 els salaris dels empleats públics es van incrementar només un 0,3%.

L'empipament sindical per aquesta mesura els va portar a convocar una vaga general en les administracions públiques el passat 8 de juny.

Aquesta no és la primera vegada que CCOO recorre davant del jutge una decisió salarial sobre els funcionaris. La Federació d'Ensenyament d'aquest sindicat va recórrer davant l'Audiència Nacional la congelació salarial als funcionaris aprovada pel Govern en 1996. El gener del 2001, l'Audiència li va donar la raó i va procedir a anul·lar la congelació salarial que van patir els empleats públics el 1997.

En aquella ocasió també existia un acord trianual per regular els ?increments salarials, com ara, ?vàlid per als anys 1995, 1996 i 1997.

L'Audiència va assenyalar llavors que els empleats públics tenien dret a percebre l'increment salarial, segons la previsió pressupostària del creixement de l'IPC el 1997, més les quantitats que van deixar de percebre en els anys posteriors com a conseqüència de l'esmentat augment salarial.

No obstant això, el febrer de 2002, el Tribunal Suprem va estimar un recurs de cassació presentat pel Govern i va deixar sense efecte la sentència prèvia de l'Audiència Nacional. Segons va argumentar el Suprem, la llei de pressupostos generals de l'Estat que albergava la congelació salarial estava per damunt de qualsevol acord entre el Govern i els sindicats.