Els controladors aeris van deciri ahir no exercir el seu dret a l'anunciada vaga l'agost en el que van definir com un «exercici de responsabilitat».

AENA, ens gestor dels aeroports, va valorar positivament la decissió i va anunciar que ha convocat als controladors a reprendre les negociacions avui mateix. Per la seva part, les aerolínies celebren que no hi hagi aturades i demanen tranquil·litat fins al final de l'estiu mentre que els hotelers qualifiquen de «magnífica» la decisió.

Els nou vocals que integren el comitè executiu del sindicat majoritari USCA, que agrupa el 95 per cent dels controladors que AENA té en plantilla, van adoptar la decisió per unanimitat ahir a la tarda després de gairebé tres hores de deliberació. El secretari de Comunicació d'USCA, César A. Cabo, va dir que «una vegada més hem entès la preocupació del sector turístic i de nombrosos passatgers» i va reclamar a AENA una «actitud constructiva» en les properes negociacions.

El president d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA), Juan Lema, va anuncir la represa de les negociacions per avui a les cinc de la tarda.

No obstant això, va lamentar que no s'hagi abandonat de manera definitiva l'amenaça d'una aturada. «No podem negociar sota l'amenaça d'una vaga, una situació que esperem que no es doni», va indicar.

Lerma va afegir que espera que la nova tanda de negociacions que ara s'inicia sigui la definitiva i va demanar a USCA que faci el possible per arribar a un acord.

El president de l'organisme gestor de la navegació aèria, que depèn del Ministeri de Foment, va afirmar que en cap moment s'ha posat en perill la seguretat del trànsit aeri. «La seguretat està garantida», va subratllar.

Satisfacció a les aerolínies

Per la seva banda, les associacions de companyies aèries van valorar «positivament» la decisió. En un comunicat conjunt, les diferents associacions empresarials confien que d'aquesta manera «es posi fi a una setmana caracteritzada per la incertesa».

Així mateix, esperen que finalitzi «un llarg període de reiterats incidents, que s'han traduït en importants retards en els vols, que ha ocasionat seriosos perjudicis als passatgers i causat ja greus danys a les companyies aèries, al turisme i a l'economia en el seu conjunt». El sector aeri, amb una participació estimada del 7 per cent en el PIB nacional, genera prop de 900.000 llocs de treball a Espanya. Només les companyies aèries espanyoles mouen a l'any un volum de negoci pròxim als 11.200 milions d'euros.

El sector turístic havia advertit que una vaga en ple agost tindria unes pèrdues diàries pròximes als 40 milions d'euros, i que afectarien 690.000 passatgers al dia.

De la seva banda, els hotelers van qualificar de «magnífica» la decisió dels controladors de no anar a la vaga l'agost i van manifestar el seu «agraïment» davant la «sensibilitat» demostrada per aquest col·lectiu en «entendre» les necessitats del sector. «Per al sector és una magnífica notícia que s'acabi amb la incertesa que pesava al voltant a la decisió dels controladors», va manifestar el secretari general de la confederació Espanyola d'Hotels i allotjaments Turístics (Cehat), Ramón Estalella.

Estalella va indicar que tots aquells turistes que esperen «a l'últim moment» per decidir sobre les seves vacances poden, després de conèixer la notícia, efectuar les seves reserves. Segons Cehat, entre el 25 per cent i el 30 per cent dels turistes que viatjaran a l'agost encara no han reservat les seves vacances.