Tot i que des de fa setmanes la roba d'hivern és la protagonista dels aparadors dels grans magatzems, les rebaixes d'estiu acaben oficialment avui. Després de dos mesos de descomptes és l'hora de fer balanç. Els comerciants consultats per Diari de Girona coincideixen a apuntar que la temporada ha estat "positiva". Les vendes han estat similars a les de l'any passat i la facturació no ha caigut tant com es preveia en un primer moment.

Els descomptes agressius, en alguns casos d'entre el 50 i 85 per cent, han marcat la campanya de descomptes. I això s'ha notat, sobretot, en el calaix. "S'ha venut el mateix gènere que l'estiu passat, però la facturació ha estat menor pels grans descomptes que hi ha hagut des del primer dia de les rebaixes", assegura el president de Comerç Figueres, Jordi Rotllan. "Actualment no hi ha gaire diferència de preus entre les primeres i les segones rebaixes", afegeix.

Per la seva banda, el president de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, assegura que la facturació pràcticament no ha disminuït respecte a l'any passat. "Aquest estiu, molts establiments no tenien tant d'estoc i no han hagut de fer descomptes tan agressius per buidar els magatzems", assegura.

Segons els comerciants consultats, els importants descomptes han animat els compradors des del primer dia. "El mes de juliol ha anat molt bé. La facturació ha crescut un 7 per cent respecte el mateix període de l'any passat. També ha augmentat la despesa mitjana dels clients", assegura Pau Jordá, gerent de l'Espai Gironès.

Els comerciants coincideixen: l'agost és un mes més fluix perquè la majoria de botigues ja han acabat amb l'estoc i aprofiten per presentar la nova temporada. Una afirmació que es comprova a les botigues. Els establiments fa setmanes que han omplert les estanteries amb abrics i jerseis deixant en un segon pla les peces estiuenques, que després de seixanta dies de grans descomptes, ahir encara buscaven una mica de protagonisme amb descomptes que, en alguns casos, arribaven fins al 85 per cent.

Previsions de futur

Els comerciants miren amb optimisme l'inici de la nova temporada i confien que les vendes seran bones. "El comerç ha aguantat bé la crisi econòmica i a poc a poc el consumidor ha recuperat la confiança", assegura Josep Maria Noguer.

Pel que fa al perfil dels compradors, els comerciants apunten que s'ha tornat més reflexiu i compra "només" el que necessita sense fer excessos.