Els turistes espanyols van realitzar 15,6 milions de viatges el juliol d'aquest any, fet que suposa un descens del 9,1% respecte a fa un any, segons va avançar l'Enquesta de Moviments Turístics dels Espanyols (Familitur) publicada pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

Aquesta caiguda es deu, segons Indústria, a la disminució dels viatges amb allotjament no hoteler -habitatge propi, llogat, de familiars i amics-, ja que els viatges dels espanyols amb allotjament en establiments hotelers s'incrementen respecte al mes anterior.

Al juliol, els viatges de cap de setmana, que representen el 50% del total, van disminuir mentre que els desplaçaments propis de vacances d'estiu, un 30% del total, es van incrementar lleugerament.

Des del punt de vista del motiu del viatge, aquells que es van realitzar per oci van continuar sent majoritaris, sis de cada deu, encara que van disminuir respecte a fa un any. Els van seguir els viatges per visitar familiars o amics que, amb un pes del 22,4%, van tenir una evolució "positiva".

Entre les principals comunitats autònomes receptores de turistes, va destacar la Comunitat Valenciana, que va rebre un 28% més de viatges de turistes estatals que en el mateix període de 2009, principalment amb allotjaments no hotelers.