El Registradors de la Propietat constaten la millora del mercat immobiliari da les comarques gironines. Segons un informe difós ahir, des del juliol de l'any passat fins a finals de juny de 2010 s'han comprat a Girona un total de 8.177 habitatges, el que suposa un increment interanual del 12%. La pujada és espectacular en el cas de la vivenda de segona mà (+30%), mentre que la venda de la de nova construcció cau un 0,7%.

D'aquesta manera Girona se situa entre les demarcacions de tot l'Estat on més ha augmentat l'activitat de compravenda, entre les que destaquen Barcelona i Madrid, amb pujades anuals superiors al 15%.

Segons els Registradors, Girona seria una de les provincies del litoral especialment castigades durant el cicle baixista i que ara, gràcies a la baixada de preus en zones amb forta presència de segones residències, està registrant una recuperació de les vendes.

Aquesta dinàmica no és extensible en l'àmbit estatal. En els últims dotze mesos es van comprar i van vendre a Espanya un total de 440.399 habitatges, el que, si bé constitueix una caiguda del 3,24% respecte al mateix període precedent, és inferior a la del 15% registrada a tancament del primer trimestre de l'any.

L'estudi que el Col·legi de Registradors realitza en col·laboració amb la Universitat de Saragossa considera que totes aquestes dades suposen el "manteniment de la lleugera tendència a la recuperació" del sector iniciada en els primers mesos de 2010.

Segons la seva opinió, "constaten que el 2009 pot haver registrat el punt mínim del cicle baixista", malgrat que encara mantenen una "significativa" distància respecte al més d'un milió d'habitatges que es van comprar i van vendre en 2006.

"És possible que aquests resultats estiguin mostrant l'inici de la recuperació, la intensitat dela qual dependrà del comportament de variables del mercat immobiliari, fonamentalment del preu dels pisos, i d'altres externes al mateix, com l'ocupació, l'evolució econòmica o els tipus d'interès", indica l'informe.

"A curt termini, tot sembla indicar que es mantindrà un cert grau d'estabilitat o fins i tot lleugers creixements", afegeix l'estudi dels Registradors.