El Govern va aconseguir tirar endavant la reforma laboral que abaratirà l'acomiadament i exercirà un major control als desocupats, després de dos mesos de tramitació en el seu pas pel Congrés i el Senat.

El Ple de la Cambra Baixa va aprovar ahir definitivament el projecte de Llei de Mesures Urgents de Reforma del Mercat de Treball, després d'eliminar la majoria dels canvis proposats pels grups polítics al senat i introduir només les esmenes del PSOE i una del BNG.

Així, la nova llei manté els punts més controvertits del text inicial de la reforma que va presentar el Govern al juny, especialment els referits a la contractació i als acomiadaments.

D'aquesta forma, el text inclou que les empreses puguin acomiadar els treballadors per causes econòmiques amb 20 dies d'indemnització, no només quan tinguin pèrdues, sinó també quan prevegin tenir-les, o tinguin una persistent caiguda d'ingressos.

També generalitza el contracte de foment de l'ocupació, que comporta una indemnització de 33 dies per any treballat, en incloure els treballadors fixos d'entre 31 a 45 anys que hagin estat acomiadats.

A més, estableix major control als desocupats, que podran ser sancionats si rebutgen cursos de formació en un termini no superior a 30 dies, al temps que facilita l'acomiadament per faltes al treball i rebaixa al 2,5% l'índex d'absentisme total que pot tenir una empresa i que marca l'acomiadament objectiu individual.

Els socialistes van aconseguir tombar totes les esmenes presentades pels grups polítics al Senat, llevat de les pròpies i una del BNG referida a les prestacions dels contractes parcials, per la qual els treballadors podran cobrar per hores i no per dies.

Corbacho avala la reforma

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, va defensar la reforma perquè creu que és "equilibrada i ambiciosa" i dóna més seguretat a empresaris i treballadors.

Corbacho va subratllar que no es tracta d'una reforma "curta" i va puntualitzar que la seva aprovació coincideix amb l'inici de la recuperació econòmica, per la qual cosa "reforçarà les bases per a la consolidació d'una economia sostenible".

Per la seva banda, la vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, va dir que la reforma permetrà a Espanya ser més competitiva, ja que donarà resposta a la falta de flexibilitat del mercat laboral.

A més, va confiar que el Govern pugui recuperar la via del diàleg amb els sindicats després de la vaga general del 29 de setembre.

Els sindicats escalfen motors

No obstant això, els sindicats van insistir, durant un acte multitudinari de delegats de CCOO i UGT en la madrilenya plaça de toros de Vista Alegre, que, després de la vaga, l'Executiu ha de rectificar, tal com ho ha fet amb els ajuntaments, després d'acceptar que ara puguin endeutar-se els més sanejats.

Entre crits que encoratjaven a anar a la vaga i de "Zapatero dimissió", els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez, van reiterar que aquesta reforma és la més lesiva per als drets dels treballadors en la història de la democràcia.

Al mateix temps, al Congrés, a excepció del socialista, tots els grups de la Cambra van criticar la reforma per considerar que no solucionarà els problemes més importants del mercat laboral.

El PP va acusar el Govern de no escoltar els partits polítics i va augurar que la reforma no generarà confiança, ni consum, ni augmentarà la producció ni l'ocupació. Per a CiU, es tracta d'una oportunitat perduda que no corregeix la temporalitat.