La venda d'habitatges es va incrementar un 41% a Girona i un 24,7% en el segon trimestre de 2010 respecte al mateix període de l'any anterior, un augment que segons els experts i el sector ha estat impulsat per l'interès dels compradors a adquirir una casa abans de la pujada de l'IVA del passat 1 de juliol.

Segons les dades publicades pel Ministeri d'Habitatge, el nombre d'habitatges venuts en el mercat lliure entre els mesos d'abril i juny a Girona es va elevar a 2.734 davant els 1.939 del segon trimestre de l'any anterior. En l'aculmulat del primer semestre, a Girona s'han venut més de 4.600 habitatges, amb un increment interanual del 27,7 per cent.

Els analistes van assenyalar que aquesta dada indica una certa recuperació de les vendes, i van coincidir en la importància que ha tingut l'efecte produït entre els compradors per la pujada de l'IVA.

Per al president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya (APCE), José Manuel Galindo, les dades del segon trimestre són "molt bones", ja que mostren que els compradors estan interessats a adquirir habitatges nous.

Al seu judici, l'efecte que ha tingut en les vendes l'augment de l'IVA pot repetir-se en el quart quadrimestre, abans que entri en vigor l'eliminació de les desgravacions fiscals a la compra d'habitatge habitual prevista per al 2011.

Va afegir que els compradors "haurien d'aprofitar aquesta circumstància", ja que "els tipus d'interès són baixos i els preus s'han ajustat".

Per la seva banda, el codirector del Màster d'Empreses Immobiliàries de la UNED, Julio Gil, va indicar que, si es demostra que l'augment de les vendes "és fruit dels incentius fiscals", el Govern hauria de "prolongar-los" per impulsar l'activitat del sector.

Gil va explicar que s'espera que en el tercer trimestre es registrin caigudes en les vendes a causa de la baixa activitat del mes d'agost, mentre que a finals d'any podrien repuntar a causa de l'eliminació de la desgravació a la compra d'habitatge.