Catalunya és la comunitat autònoma amb més habitatges de lloguer submergits i que defrauden el fisc, ja que no es declaren un 59,1% dels 312.781 habitatges de lloguer, segons un informe elaborat pel sindicat de tècnics financers del Ministeri d'Hisenda (GESTHA).

Segons el document Informe sobre els Lloguers Submergits a Espanya, Catalunya se situa 3,7 punts percentuals per damunt de la mitjana espanyola, on els lloguers no declarats suposen un 55,4% del total.

Catalunya és també la comunitat on més creix el nombre de lloguers sense declarar. L'estudi assegura que la reforma fiscal aprovada l'any 2006 va permetre que el 2007 afloressin gairebé 90.000 lloguers submergits a tot l'Estat espanyol, encara que entre el 2007 i el 2008 els "lloguers negres" van experimentar un augment d'1,3 punts.

Possibles causes

GESTHA atribueix aquestes xifres al "retard de dos anys en l'aprovació de la Llei de Prevenció del Frau Fiscal i la demora de dos anys més per a la seva entrada en vigor".

El sindicat de tècnics financers del Ministeri d'Hisenda afirma en un comunicat que el frau en els lloguers segueix a l'alça, cosa que demostra, segons el seu parer, que "l'Agència Tributària no està sent efectiva" en la lluita contra els lloguers irregulars.

Per a aquesta organització, és "imprescindible" que se'ls atorguin les mesures necessàries perquè puguin realitzar funcions superiors en la lluita contra el frau i el control de les subvencions.

També GESTHA creu que ha d'aprofundir-se la Llei d'Enjudiciament Civil perquè es redueixin més els terminis per aconseguir un desnonament exprés per manca de pagament de les rendes. L'actual normativa sobre el lloguer va entrar en vigor a finals de 2009 i ja va escurçar els terminis per fer fora un llogater morós. També va ampliar els supòsits en què un propietari pot rescindir el contracte de lloguer.