Facua-Consumidors en Acció calcula que, amb l'aplicació el pròxim 1 d'octubre d'una pujada del 4,8% a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) de la llum, aquest subministrament acumula ja un encariment superior al 30% en els últims tres anys.

Aquest any la tarifa ja va pujar el gener, un 2,6%, al que cal afegir l'increment en l'IVA, del 16% al 18%, aplicat el juliol, que si bé no es recull en la TUR, sí que ho fa en el rebut final del consumidor.

Per a l'associació de consumidors, el Ministeri d'Indústria "es rendeix" als interessos empresarials en anunciar la "desproporcionada i injustificada pujada elèctrica" d'octubre, i ho fa "a costa de lesionar els interessos econòmics i els drets dels usuaris".

A més, afirma que en l'actualitat "no hi ha un Ministeri preocupat per la protecció dels consumidors", ja que aquesta matèria es troba "gairebé totalment diluïda" al ministeri de Sanitat i Política Social, que "no té pes en la majoria de decisions polítiques que afecten als interessos dels usuaris".

Fins avui, i sense comptar la pujada d'octubre, l'increment del rebut havia estat en els últims tres anys del 28,2%, el que equival a 10,75 euros per factura.

Facua acusa a més Indústria d'"opacitat informativa" pel fet de difondre un comunicat anunciant la pujada de tarifa l'octubre, ja que en el mateix indica que la pujada mitjana per llar serà d'1,75 euros, sense especificar "quines són les característiques d'aquest usuari mitjà, en potència contractada i quilowatts hora consumits, ni si la quantitat inclou o no els impostos indirectes".

Actualment, la TUR aplicable a tots els usuaris amb fins a 10 quilowatts (kW) de potència inclou un preu per quilowatt hora de 14,61 cèntims, una vegada recollit un preu base d'11,7759 euros més el 24,03% que representen els impostos sobre l'electricitat i el valor afegit.

Aquest preu del quilowatt hora és un 33,3% superior als 10,96 cèntims, impostos inclosos, que es pagaven el juliol de 2007, i la pujada acumulada superarà previsiblement el 40% en el futur.

Quant al terme de potència, els usuaris paguen avui 2,13 euros per quilowatt, enfront dels 1,93 euros de juliol de 2007. La pujada en aquest cas ha estat del 10,6%, tenint en compte tant la variació de la tarifa com la de l'IVA.

Així, un usuari amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum mensual de 270 kWh, considerat en la mitjana espanyola, ha passat de pagar 38,07 euros mensuals pel terme de potència i el d'energia el juliol de 2007 a 48,82 euros al mes en l'actualitat.

Més crítiques

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) també va criticar l'increment de la factura de la llum. Segons UPTA, aquest increment, sumat a l'aplicat el gener, encarirà el rebut de la llum en 2010 un 7,44% per a llars i pimes, fet que suposa la segona major pujada dels últims 10 anys, després de la de 2008 (9%).

"Sens dubte, és una notícia dolenta per a l'evolució econòmica del país", ja que restarà rendes a les famílies que consumiran menys, al temps que obligarà a disminuir els ingressos de les empreses més petites.

Per a la unió d'autònoms, l'origen de la "permanent" pujada de la llum està en la situació d'oligopoli existent en l'actualitat en el sector energètic.