785 euros. Aquesta és la pensió mitjana que ingressa cada mes un jubilat a les comarques gironines, segons dades del Ministeri de Treball i Immigració corresponents al mes de setembre. És un 28,78 per cent més que fa cinc anys, quan la pensió era de 607 euros.

L'increment progressiu de les pensions ha permès als jubilats gironins augmentar el seu poder adquisitiu en els últims anys i dignificar les prestacions. Segons les xifres creuades del ministeri de Treball i l'Institut Nacional d'Estadística -pel que fa a l'increment de l'IPC-, el poder adquisitiu dels retirats gironins ha crescut un 26,16 per cent en l'últim quinquenni. La resta de l'increment d'aquesta prestació -178 euros més al mes- l'ha devorat directament l'escalada de preus (+2,62%).

Malgrat que els 91.303 jubilats de les comarques gironines s'han beneficiat dels augments de les prestacions, la seva retribució se situa per sota de la mitjana de l'Estat xifrada en 887,65 euros i la de Catalunya (901,41 euros). D'aquesta manera, a finals d'any, un jubilat gironí haurà rebut uns 1.200 euros menys que el retirat mitjà a Espanya.

Aquesta diferència no és casual. Segons els economistes, cal buscar-la en l'estructura productiva i econòmica de la demarcació. El pes de la indústria manufacturera -amb salaris força baixos- i la gran proporció de treballadors autònoms -que solen cotitzar per la base mínima- condiciona la pensió mitjana.

Congelació a la vista

Els jubilats tenen garantida per llei la revalorització anual de les seves prestacions agafant de referència la inflació real. Un privilegi que té els dies comptats. A partir de l'any que ve, aquest col·lectiu patirà una congelació de les seves retribucions. Serà la primera en tota la democràcia. Això es pot acabar notant a les butxaques dels jubilats gironins. Precisament Girona és la província espanyola on més va pujar l'IPC durant el mes d'agost amb un increment del 2,3 per cent anual.

Davant l'enuig dels pensionistes, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, va assegurar fa uns dies que entre 2004 i 2010 "hem incrementat un 51% la despesa en pensions i hem pujat més del 40% les pensions mínimes".

Més pensionistes

El número de pensions de jubilació en la província de Girona es va situar en 91.303 el mes de setembre, fet que representa un increment del 7,8% respecte al mateix mes de l'any 2005, segons les dades facilitades pel Ministeri de Treball i Immigració.

Pel que fa a la pensió mitjana del sistema, que inclou les diferents classes de pensió (jubilació, incapacitat permanent, viduïtat, orfandat i a favor dels familiars), es va situar a Girona en 701,70 euros (davant els 782,26 d'euros de la resta d'Espanya i els 807,04 del conjunt català).

En concret, la pensió mitjana per viduïtat es va situar en 503,16 euros a les comarques de Girona, mentre que la d'incapacitat permanent va arribar als 769,37 euros mensuals. D'altra banda, la pensió mitjana d'orfendat es va situar als 308,62 euros, mentre que la de favor de familiars va ascendir a 491,63 euros a la província de Girona.

Evolució última dècada

Les pensions de jubilació varien molt segons la comunitat autònoma. La diferència pot superar els 3.500 euros anuals. Astúries és actualment la comunitat autònoma amb les prestacions per jubilació més altes de tot Espanya.

D'aquesta manera, un jubilat asturià rep de mitjana 1.097 euros, mentre que un de les Illes Balears ingressarà poc més de 800 euros. Les diferències estan relacionades amb l'estructura productiva i ec0nòmica de cada zona. Tal com ha passat a la demarcació gironina, al conjunt de l'Estat les retribucions als jubilats s'han incrementat en l'última dècada.

L'increment més elevat s'ha registrat a Castella-La Manxa (+70,12%), on s'ha passat d'una prestació mitjana de 483 euros l'any 2000 als 823,17 que van ingressar els pensionistes d'aquesta comunitat el mes de setembre. A l'altre costat de la balança se situa Astúries amb un increment del 62,55% des de 2005. No obstant això, segueix sent la comunitat amb unes prestacions més elevades.

D'altra banda, Catalunya és una de les comunitats on les pensions han pujat menys passant dels 544,47 euros de mitjana el 2000 als 901,41 actuals. Només Astúries, Andalusia i Canàries han registrat increments menors.