El president de Foment del Treball i candidat a dirigir la CEOE, Joan Rosell, va apostar per fusionar ajuntaments fins a reduir-los fins i tot a la meitat i per aplicar un expedient de regulació a les administracions públiques per retallar el dèficit públic i fer-les més eficaces.

Rosell va llançar aquestes propostes en el marc de la ponència "Sortim o no de la crisi?", ahir a Barcelona, i en la qual s'ha mostrat optimista respecte a les possibilitats d'Espanya de recuperar el camí del creixement econòmic.

Entre les reformes que va urgir dur a terme per sortir de la crisi, el president de la primera patronal catalana destaca la de la mateixa administració pública, tant estatal com autonòmica i local.

Rosell veu insostenible el nombre de funcionaris que existeixen a Espanya, més de 3 milions de persones, i va advocar per reduir-ho no només per la "despesa brutal" que suposen, sinó per guanyar també eficiència, ja que sosté que gran part d'ells no tenen feina.

L'empresari català va ser especialment crític amb l'existència de 8.400 municipis a Espanya: "Fan falta tants municipis, i els consells comarcals i les diputacions?", es va preguntar en veu alta.

Rosell va posar l'exemple de països com el Regne Unit, que "va fusionar" municipis.

"Cal mirar els pros i els contres de l'actual estat de les autonomies que hem creat, i si cal fer algun expedient de regulació es fa i no passa res", va subratllar, després d'apuntar que els últims anys 2.000 competències han passat de l'Estat a les comunitats autònomes.

Funcionaris sense feina

En aquesta línia, va assegurar que "com a mínim" 150.000 funcionaris de l'Estat no tenen feina, en especial aquells que estan empleats en ministeris com el d'Educació, Sanitat i Cultura, que tenen gairebé totes les competències traspassades a les autonomies.

Joan Rosell es va mostrar convençut que és la societat civil la que ha "d'impulsar" els partits polítics perquè duguin a terme aquest tipus de reformes que ells, per si mateixos, no posaran en marxa per por al cost electoral que tindrien.

D'altra banda, l'aspirant a presidir la CEOE va insistir que cal emprendre "una modernització del mercat laboral" per facilitar la sortida de la crisi i ha qüestionat l'eficàcia fins ara de la reforma aprovada recentment pel Govern, encara que ha admès que encara és d'hora per poder avaluar-la.

L'empresari considera "injusta" l'actual legislació en matèria d'acomiadaments, ja que coexisteixen fórmules molt barates amb altres molt cares, com és la dels contractes indefinits, que continuen sense augmentar.

A més, va subratllar la necessitat de fer obligatòria la formació dels aturats i de controlar millor l'absentisme laboral, a l'hora que va lamentar "el fracàs" amb el qual fins ara s'han saldat les converses entre la patronal i els sindicats per reformar la negociació col·lectiva.

El president de la patronal Pimec, Josep González, es va sumar a la proposta de Joan Rosell, candidat a la CEOE, i avala una reducció en nombre de funcionaris i ajuntaments per tallar el dèficit i retallar despeses. "No pot ser que el sector privat baixi en ocupació per ser més competitiu i que el públic l'augmenti".

González va sostenir que l'augment d'ocupació en l'administració "no té cap explicació perquè no hi ha més treball", i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) també haurien de suposar una reducció del funcionariat.