El president del Consell General de les Cambres de Comerç d'Espanya, Javier Gómez Navarro,va dir ahir que "evidentment algunes no podran sobreviure" després que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciés l'eliminació de la quota obligatòria que els paguen les empreses. Mentrestant, les tres cambres de comerç gironines -Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols- van assegurar que la supressió de la quota perjudicarà, sobretot, les empreses més petites.

Les cambres de comerç espanyoles es van reunir de forma extraordinària per evaluar l'anunci de Zapatero -avui ho faran les catalanes- i van xifrar l'impacte de la mesura en 250 milons d'euros. Segons Gómez Navarro, l'eliminació de les quotes empresarials suposarà "importants ajustos" de plantilla, ja que la capacitat de les cambres queda "dramàticament reduïda".

Segons les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols la supressió de quotes perjudica "directament" les petites i molt petites empreses gironines, perquè són les que reben la major part dels serveis que presenten. Afirmen que la proposta produirà un "important perjudici" a la redistribució de riquesa per l'aportació que fan les empreses més grans. A més, les cambres gironines destaquen que les seves accions pel desenvolupament de la internacionalització representen una aportació de més d'1,5 milions d'euros l'any en actuacions en benefici a les petites empreses, que representen un 90% del total.

En concret, 950.000 euros en activitats directes a empreses gironines exportadores i 500.000 euros més en activitats de promoció amb empreses turístiques i de suport directe a companyies aèries amb base a l'Aeroport de Girona

Les cambres gironines recorden que més de la meitat d'aquestes empreses no paga quota cameral, i que més d'un 60% no paga o té una quota inferior a 20 euros l'any.

Les corporacions empresarials destaquen que més de 14.000 empreses utilitzen habitualment els diferents programes i serveis gratuïts que les cambres ofereixen, com fel oment de la internacionalització, promoció del turisme, formació continuada, programes d'innovació i suport tecnològic, promoció aeroportuària, assessorament per la creació de noves empreses, programes de millora de la competitivitat i suport al comerç detallista.

A diferència del conjunt de l'Estat, on les patronals majoritàries han estat sempre beligerants amb la quota obligatòria, a Girona hi ha hagut una bona entesa entre les organitzacions. Col·laboren en un ens conjunt -Grup Impuls per girona- i dirigents patronals com Jordi Comas (FOEG) és també vicepresident a la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols.

A més, moltes de les grans empreses i indústries gironines, com Miquel Alimentació, Comexi o Construccions Rubau, tenen o han tingut representació en la Cambra de Girona. No obstant, diversos empresaris gironins consultats per Diari de Girona, van aprovar la supressió de la quota cameral.

Divisió d'opinions

Des de Rieju, Jordi Riera, apuntava que "és bo que les cambres busquin per si soles els recursos i que la quota no sigui obligatòria". De forma similar opinava Jordi Serra, de Progust Imperia, segons el qual "treure la quota obligatòria em sembla bé". No obstant afegia que "no és una mesura gaire important, perquè estem parlant de pocs diners". De la seva banda, Ignasi Gómez, de Kontrelmec, manifestava que "creiem en el lliure comerç i, per tant, estem d'acord a eximir l'obligatorietat del pagament de la quota".

Altres empresaris apostaven per la necessitat de tenir cambres, tot i que amb cert punt de crítica. Segons l'editor Quim Curbet, "el problema de les Cambres de Comerç és més de fons i no sé si aquesta mesura ho arreglarà o ho empitjorarà" I afegia, "en tot cas segur que les cambres són necessàries i la prova és que en altres països del nostre entorn hi juguen un paper important".

Gerard Albertí, d'Estalpackaging, apuntava que "l'estat hauria d'obligar al menys de coses possible", tot i valorar positivament la utilitat de les cambres de comerç. "En el nostre cas les fem servir per recerca de mercat potential, missions export, etc...".

Més contundent es va mostrar Joan Antoni Pestaña, responsable de Portucat, una empresa que ajuda a obrir mercats internacionals a petites pimes agroalimentàries. "Les Cambres, a dia d'avui, son una important i útil eina per les empreses, a més a més funcionen molt bé. Si treuen aquesta fòrmula de finançament, estarán actuant en detriment, una altra vegada, de les empreses", va dir Pestaña.