Els efectes que la reforma laboral prometia tant en creació de llocs de treball com en reducció de la dualitat del mercat de treball estan lluny d'assolir-se després de poc més de quatre mesos de la seva entrada en vigor. Així ho van denunciar ahir a Girona el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, i la seva homòloga a Girona, Dolors Bassa. A partir d'un informe detallat, constaten com la contractació temporal és molt més elevada que la de fa un any, mentre que els contractes indefinits van a la baixa.

La situació és paradoxal en el cas del contracte de foment de la contractació indefinida, que la reforma laboral pretenia generalitzar. El "contracte estrella", com el va definir Bassa, es manté gairebé inèdit a les comarques gironines els últims mesos. Per exemple, a l'agost només 91 persones de tota la demarcació van ser contractades sota aquesta modalitat, un 67% menys que el mateix mes de l'any anterior. En els mesos següents les caigudes s'han situat entre el 56% i el 64%.

En el que portem d'any, a Girona s'han firmat un total de 176.614 cotractes, dels quals només un 14% han estat indefinits. L'any passat, un 17% de les contratacions eren fixes. Tot i que en xifres absolutes la contractació ha pujat, aquesta s'ha basat en l'eventualitat, el que no ha permès reduir la desocupació.

És per això que els líders de la UGT van reiterar que la reforma laboral que va imposar el govern i que va portar a la convocatòria d'una vaga general el mes de setembre passat, "no serveix per reduir la temporalitat, un dels mals endèmics que té el nostre mercat laboral".

Segons la seva opinió, el fet no s'hagi reduït la dualitat del mercat de treball, és la constatació "que cal una rectificació immediata de les polítiques laborals que està portant a terme el Govern".

Tot i que Álvarez va admetre "alguns gestos" per part de l'executiu, va fer una crida a la mobilització, especialment entre els joves, ja que "si no som capaços de revertir la situació, el nostre mercat de treball s'allunyarà cada vegada més de l'alemany o el francès i s'assemblarà al marroquí". Segons el líder català de la UGT, l'única solució és la "derogació" de la reforma laboral.

Álvarez va denunciar que "s'està substituïnt molta ocupació estable per temporal" i va assenyalar que molts empresaris "prescindeixen de personal de més de 45 anys, amb antiguitat, experiència i més categoria laboral, per joves amb contractes temporals que resulten molt més barats".

En aquest sentit, va lamentar pressions a molts dels treballadors més veterans, "als que adverteixen que si apliquen la reforma laboral els podran acomiadar amb 20 dies per any treballat, quan això ho ha d'evaluar un jutge". I va afegir que l'empresari juga amb aquesta amenaça, "ja que entre els 20 dies de la reforma i els 45 de l'acomiadament improcedent té molt marge, amb la qual cosa els treballadors acaben acceptant indemnitzacions inferiors a les que els pertocarien"

Bassa va assenyalar que havien detectat un increment d'acomiadaments, sobretot a l'estiu en el sector turístic a Lloret, però que "el degoteig és constant".