Vendre energia renovable i produir-ne és l'objectiu de Som Energia, la primera cooperativa d'energies renovables de Catalunya fundada ahir a Girona. Amb seu al Parc Tecnològic de la UdG, ha estat impulsada per professors i exalumnes de la Universitat. Neixen amb 350 socis, seguint el model de cooperatives del nord d'Europa.

Un cop constituïda, la cooperativa preveu participar com a comercialitzadora en el mercat elèctric. El portaveu de Som Energia, Antoni Márquez, va explicar que oferirant als socis "energia verda certificada, amb un preu similar al de la tarifa d'últim recurs".

Després de la comercialització, el repte de Som Energia és convertir-se en empresa productora de renovables. El primer pas és la producció d'energia solar fotovoltàica. Ja han parlat amb diversos ajuntaments, entre ells el de Girona, perquè els cedeixin sostres d'instal·lacions municipals on instal·lar els panells solars. També es plantegen la producció d'eòlica a partir de molins aïllats, o la producció d'energia per escalfar aigua a partir de biomassa.

Un objectiu més ambiciós és la construcció d'una planta de biogàs. El projecte, encara en fase molt inicial, és construir-la a Ordis, aprofitant els purins d'una instal·lació ramadera porcina. Des de fa uns mesos, a Vilademuls funciona una planta de biogàs de característiques similars, en aquest cas amb purins de vaques.

El model de cooperativa que segueix està desenvolupat i funcionant amb èxit al nord d'Europa. Per exemple, a Bèlgica existeix la cooperativa Ecopower, fundada fa nou anys i que suma 25.000 socis.