La Tarifa d'Últim Recurs (TUR) de la llum pujarà un 9,8% el gener per a prop de 17 milions d'usuaris, va anunciar el secretari d'Estat d'Energia, Pedro Marín, en una roda de premsa després de la reunió de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics.

Pel que fa a les tarifes de gas, el Govern ha fixat en el 3,9% l'increment mitjà. Aquest percentatge queda desglossat a raó d'un 4,14% per als consumidors de T1, corresponents generalment a un consum sense calefacció, i del 3,87% per als de la T2, amb un consum més alt.

Segons el Govern, aquestes pujades suposen un increment mitjà de 3,2 euros al mes per a un consumidor mitjà d'electricitat, o de 38,4 euros a l'any, mentre que, en el cas del gas, l'increment per a la T1 és de 0,56 euros al mes i, per als de la T2, d'1,66 euros al mes.

L'increment a la tarifa elèctrica és el resultat de la congelació per part de l'Executiu de la tarifa d'accés, que té un pes pròxim al 50% en la TUR i que recull els costos regulats del sistema, així com de la translació a la tarifa final del preu de l'energia en els mercats internacionals.

Marín va explicar que la pujada del cost de l'energia respon a tres variables, entre les quals "una pujada de l'energia en general" que pressiona "quatre punts" a l'alça. "De qualsevol forma, el nostre mercat majorista llança encara de mitjana preus inferiors a altres mercats, entre un 30% per sota d'Alemanya i 50% per sota d'Itàlia, per la qual cosa el mercat està funcionant bé", va afirmar.

Tres punts d'increment responen a un canvi en les pautes de consum en els últims mesos consistent en un desplaçament de la demanda d'hores vall cap a hores punta, va indicar Marín, qui també va explicar que altres tres punts es deuen a l'aplicació del Reial decret que incentiva la crema de carbó nacional, i que tindrà un cost pròxim a 600 milions el 2011.

Marín va recordar a més que els consumidors acollits al bo social no experimentaran cap increment en la seva tarifa fins al 2013. Al bo social s'acullen els usuaris amb potències inferiors a 3 quilowatts (kW), famílies nombroses, famílies amb tots els membres en atur i pensions mínimes.

En total, hi ha tres milions d'usuaris del bo social i un total de cinc milions de potencials beneficiaris. Perquè tots ells coneguin aquesta prestació, el Govern emprendrà una campanya informativa durant 2011, va explicar el secretari d'Estat d'Energia.

Marín va indicar a més que, des que es va liberalitzar el mercat elèctric, set milions de llars han decidit ja abandonar la TUR i contractar el subministrament al mercat lliure, això és, al marge d'una tarifa regulada.

De fet, va dir que en total són 17 milions els consumidors als quals afectarà la revisió de la tarifa, ja que, dels 27 milions de subministraments per potències inferiors a 10 quilowatts (kW), set milions ja estan al mercat i tres milions més estan acollits al bons social.

D'altra banda, Marín va explicar que la recent reforma del sistema elèctric per estalviar 4.600 milions en tres anys "cobreix els costos que s'estaven analitzant", però no va descartar que, en funció de l'evolució de les circumstàncies, calgui aplicar noves mesures. També va assenyalar que la setmana que ve acaba el termini de presentació de candidatures a la direcció general de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (Irena), i que a partir d'ara es dedicarà a preparar la seva candidatura a la direcció d'aquest organisme.