Unnim creu que la decisió del govern espanyol anunciada per la vicepresidenta del govern, Elena Salgado, "no és una mala opció" perquè no es "carrega el model de caixes". Unnim pot complir amb l'exigència de tenir un 8% de solvència, sempre que el Banc d'Espanya aprovi la segona capitalització que Unnim està negociant amb el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), per valor de 200 milions. Un portaveu de l'entitat va assegurar que el dubte està en el "core capital" que decideixi finalment el Govern, que per les caixes serà superior al 8%. Per complir amb aquesta solvència, Unnim creu que no hi haurà més remei que convertir-se en banc, amb el control accionarial de l'entitat d'estalvi.

Unnim està negociant actualment amb el Banc d'Espanya una segona capitalització que té com a objectiu complir amb les exigències de les proves de resistència que s'han de fer durant aquest primer semestre. Fins ara, la forquilla de la quantitat a demanar per aquesta segona capitalització oscil·lava entre 150 i 200 milions.

Per complir amb el 8% de "core capital" la quantitat a reclamar haurà de ser de 200 milions, cosa que permetrà complir amb aquesta exigència del 8% i superar l'examen de resistència del sistema financer europeu. Al tancament de l'exercici del 2010, el "core capital" d'Unnim estava fixat en el 6,4%.

Sense obligacions

Un portaveu d'Unnim va dir que aquesta negociació oberta amb el FROB, a l'estar iniciada abans de la publicació del decret llei que el govern preveu aprovar durant el mes de febrer, "no obliga" a l'entitat a transformar-se en banc.

La primera ronda de capitalització del FROB va ser amb motiu del desplegament del pla d'integració de les caixes Sabadell, Terrassa i Manlleu, quan els van concedir 380 milions. La posada en marxa del projecte de fusió es va iniciar durant l'estiu del 2010.

En ser una entitat no cotitzada, sense inversors particulars i amb una dependència dels mercats per captar capitals superior al 20%, Unnim tindrà una exigència de solvència superior, que en aquests moments encara està en fase d'estudi per part del Govern espanyol, segons va anunciar aquest dilluns la ministra Salgado.

Catalunya Caixa és l'altra entitat catalana que a hores d'ara tampoc arriba al llindar del 8% - aquest es va situar en el 6,3% al tercer trimestre del 2010-. L'entitat estudia reduir la seva plantilla i la xarxa d'oficines ja que preveu sol·licitar 1.000 milions més al FROB.

En aquest context, els treballadors de CatalunyaCaixa es van concentrar ahir davant la seu central de l'entitat per rebutjar el "tanteig" que va fer fa uns dies la direcció als representants del comitè d'empresa on defensava una retallada salarial del 5% per guanyar en capitalització. Els sindicats creuen que amb la incertesa normativa que s'ha obert a partir de les declaracions de la ministra Elena Salgado, cal no afegir cap més sacrifici.

Temor del sector

Algunes caixes d'estalvis temen que el Govern els acabi exigint un nivell de capital bàsic de fins al 8,5 % dels seus actius ponderats per risc, en lloc del 8 % com els bancs, que ja limitaria substancialment els aprovats a sis caixes i quatre aliances o fusions.

El "core capital" és la proporció dels fons dels quals una entitat pot disposar lliurement respecte als actius ponderats per risc i segons les normes internacionals de Basilea III hauria de ser d'almenys el 7 %, però el Govern ho ha elevat al 8 %.