Els compromisos d'inversió a Espanya assumits per les autoritats de Qatar, coincidint amb la visita oficial del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ahir a l'emirat, ascendeixen a uns 3.000 milions d'euros, segons càlculs del Govern espanyol.

Aquests 3.000 milions d'euros inclouen els 300 milions que el fons sobirà d'inversió QIA injectarà en caixes d'estalvis espanyoles, tal com va anunciar en roda de premsa conjunta amb Zapatero el primer ministre de l'emirat.

A aquesta injecció de capital en les caixes d'estalvis s'afegeixen altres inversions que Qatar pretén fer en grans empreses espanyoles de telecomunicacions i energia, els noms de les quals no va revelar, i que podrien anunciar-se en el termini d'uns 10 dies, segons va precisar el primer ministre qatarí.

Segons fonts de l'Executiu espanyol, Qatar quasi no tenia presència inversora a Espanya fins ara, encara que l'octubre de 2010 el fons sobirà QIA va comprar el 5 per cent de Santander Brasil per 1.950 milions de dòlars.

Zapatero també va parlar amb els seus interlocutors de Qatar de la presència de l'espanyola ACS en la constructora alemanya Hochtief, de la qual n'és primer accionista i en la qual aspira a aconseguir un percentatge superior al 50 per cent, segons van reconèixer fonts governamentals.

Qatar, segon soci de referència de Hochtief, estaria disposat a aliar-se amb ACS enfront de la cúpula directiva del grup alemany -contrària al control espanyol-, fet que afavoriria la posició de la companyia que presideix Florentino Pérez en el que podria convertir-se en el primer grup constructor europeu.

Preguntat en la roda de premsa sobre si havia rebut alguna proposta espanyola relacionada amb Hochtief, el primer ministre de Qatar va confiar que la presa de control per part d'ACS de l'alemanya Hochtief sigui "amistosa", perquè no creu en "operacions hostils".