Empreses del sector del benestar de Catalunya preveuen crear un clúster, emparades pel Departament d'Empresa i Ocupació, que pretén augmentar la competitivitat i el valor afegit en aquest sector emergent. Segons fonts del Departament, el clúster, que encara està en procés embrionari, reforçarà "la posició competitiva" de les empreses del sector del benestar, replantejarà les seves estratègies i buscarà accions comunes per guanyar pes al mercat català i fins i tot estranger.

Les primeres passes d'aquest pacte estratègic es remunten al segon semestre de 2010, quan es va fer una diagnòstic del sector i es va definir un pla d'acció que començarà a executar-se aquest any, tal com es va acordar en una trobada a finals de febrer entre uns quaranta empresaris catalans i membres de la Generalitat.

El pacte estratègic reuneix empreses del sector de l'alimentació saludable, que inclou firmes de dietètica, menjar ecològic i complements alimentaris; de la bellesa, com laboratoris de cosmètica, higiene i perfumeria, i centres d'esport i benestar.

En concret, en aquesta fase inicial, destaquen companyies amb un fort potencial econòmic, com la cadena de gimnasos Dir i la cadena de botigues d'alimentació saludable Santiveri.

Empreses consultades presents en les sessions informatives es mostren disposades a col·laborar en el clúster de benestar, ja que consideren que és un sector emergent que possibilita cooperar per crear productes o iniciatives innovadores.

Altres de les participants, en canvi, reconeixen que el projecte encara es troba en la seva fase inicial i desconeixen si apostaran per un paper actiu en el futur clúster.

Guanyar per a les escoles

Al camp de l'alimentació saludable, les primeres accions aniran dirigides a guanyar pes a les escoles a través de les associacions de pares i mares, potenciar el coneixement de les marques entre els professionals que recepten productes nutricionals i acostar les marques d'alimentació d'aquest sector als grans canals de distribució.

Les empreses del sector de la bellesa han concretat un pla d'acció que podria passar per projectes comuns en recerca i desenvolupament, un accés conjunt als laboratoris especialitzats a testar els productes i accions per guanyar pes en el canal farmacèutic o en mercats geogràfics nous.

Els centres d'esport i benestar, un altre puntal del futur clúster, apostaran per entrar en canals de distribució com els aeroports, residències de gent gran o hospitals, a més de cooperar amb empreses del sector esportiu.

El Departament d'Empresa i Ocupació, per part seva, va destacar que el seu paper serà de "dinamitzador", com el que ha tingut en el clúster català promogut en el sector infantil, i que el projecte finalment prosperarà principalment en funció de l'activitat de les companyies implicades.