El sector turístic català preveu pèrdues de 44 milions d'euros si hi ha vaga a AENA, dos milions per cada dia de les 22 jornades d'aturades que els sindicats de l'ens públic han convocat entre abril i agost, segons ha informat Pimec Turisme.

Els càlculs de la patronal catalana són en funció de la despesa per visitant i tenint en compte que el 50% dels turistes estrangers, així com el 20% dels espanyols, utilitzen l'avió com a mitjà de transport per viatjar.

El president de Pimec Turisme, Jaume Marimón, va qualificar de "greu irresponsabilitat" l'anunci de la vaga, després que el sector turístic comencés a mostrar signes de recuperació i augmentessin les reserves per l'impacte de les revolucions de l'Àfrica i el Pròxim Orient.

Va sostenir que la situació perjudica la imatge del país, per la qual cosa va alertar que moltes agències de viatges i turistes podrien cancel·lar els seus viatges en els pròxims mesos.

Preocupació a les agències

De la seva banda, l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (Acav) ha advertit d'alentiments de reserves per als pròxims mesos, i que els viatgers que ja tenien comprats els seus vols per a Setmana Santa estan acudint a les agències per assessorar-se i sospesar alternatives a causa de la vaga convocada pels sindicats d'AENA.

Segons l'Acav, el sector ja està resultant perjudicat, ja que a més de l'alentiment dels viatges de Setmana Santa, també s'ha notat un descens en la venda anticipada per a l'estiu per "la por psicològica dels usuaris" a trobar-se amb situacions semblants a la vaga de controladors de desembre del 2010.

Tant Pimec com Acav han instat AENA i Ministeri de Foment a "actuar amb celeritat" per assegurar el funcionament dels aeroports en els dies de màxima afluència de passatgers, com són els períodes de vacances.

Alarma als mitjans britànics

La vaga dels treballadors d'AENA de Setmana Santa i l'estiu ha posat en alerta la premsa del Regne Unit, un dels països d'on provenen molts dels turistes que fan vacances a l'Estat espanyol. El diari Daily Telegraph publicava en portada l'anunci de vaga "amenaça les vacances" de milions de passatgers. En l'article, el diari recorda el caos aeri provocat per la vaga de controladors del mes de desembre, i assegura que el Govern espanyol "rep pressions" per decretar un nou estat d'emergència. La BBC recull les preocupacions del sector turístic, que creu que la vaga causarà un "gran mal" a l'economia.

De la seva banda, la televisió pública BBC es va centrar a analitzar els motius del conflicte laboral entre els treballadors i AENA, i recorda que el Govern espanyol vol privatitzar la companyia. Segons la BBC, el procés de privatització d'AENA és "crucial per reduir el dèficit pressupostari i evitar una crisi com les de Grècia i Irlanda".