El cap del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero va anunciar que "segurament" el seu Executiu adoptarà noves reformes per complir amb el pacte de competitivitat consensuat pels països de la zona euro i va avançar la possibilitat de reforçar la llei d'estabilitat pressupostària.

Els caps d'Estat i de Govern de l'eurozona han acordat reforçar la capacitat financera del fons de rescat de 750.000 milions d'euros per als països amb problemes de deute i flexibilitzar-lo amb l'objectiu que pugui comprar bons al mercat primari, tal com reclamaven Espanya i Portugal. No obstant això, s'imposaran "condicions estrictes" als països beneficiaris d'aquestes actuacions, segons que ha explicat el president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.

En la compareixença davant la premsa amb la qual va tancar la matinada de dissabte la reunió dels líders de la zona euro, Zapatero va assenyalar que l'objectiu d'aquesta reforma concreta, que va a estudiar el Govern i que consultarà amb la resta de partits polítics, serà "enfortir els compromisos de compliment estricte del dèficit".

Zapatero va insistir que una "bona part" de les iniciatives que exigeix el pacte de competitivitat ja estan en marxa a Espanya, i ha assenyalat que les noves mesures que és "probable" que calgui adoptar les concretarà en el Consell Europeu del pròxim 24 de març.

Segons va explicar, el pacte permet a cada país, en el marc de la seva sobirania, decidir els canvis legislatius necessaris per controlar el dèficit sense haver de fer reformes constitucionals, com en un principi havia proposat Alemanya.

Al costat de l'establiment de frens legals al deute i el dèficit, el pacte inclou la necessitat d'adaptar l'edat de jubilació a l'esperança de vida, flexibilitzar el mercat de treball, coordinar l'impost de societats i controlar els costos salarials i alinear-los amb la productivitat.

Aquest últim punt, va apuntar Zapatero, formaria part de la reforma de la negociació col·lectiva que estudien els sindicats i els empresaris a la taula de diàleg social, que ha de concloure abans del 19 de març.

Després d'afirmar que l'acord seria "extraordinàriament positiu", va considerar "reduccionista" parlar que els salaris es lliguin només a la productivitat o a la inflació, perquè hi ha fórmules diverses en cada país, i es va mostrar convençut que es pot tancar un pacte "equilibrat" que tingui en compte tots els factors.

Al marge de la negociació col·lectiva, va destacar les reformes que ja estan en marxa i que permetran a Espanya complir amb el pacte de competitivitat, com la reforma laboral i de les pensions o la reestructuració del sistema financer.

Avaluació anual

Segons va explicar Zapatero, cada país es comprometrà a unes reformes per al període d'un any i després serà avaluat, per la qual cosa hi haurà "un exercici continu d'exigència".