Els caps d'Estat i de Govern de l'eurozona han aprovat aquest divendres un nou Pacte per l'Euro, que recull els ajustos econòmics addicionals exigits per la canceller alemanya, Angela Merkel, a canvi de reforçar el fons de rescat per als països amb problemes de deute.

El Pacte obliga els països de l'eurozona a endarrerir l'edat de jubilació, ajustar els salaris a la productivitat i també introduir límits al dèficit en la Constitució o la llei, entre d'altres mesures.

"Tenim un acord sobre el Pacte per l'Euro", ha anunciat el president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, en el seu compte de Twitter.

Ara, cadascun dels líders haurà d'anunciar en la pròxima cimera del 24 i 25 de març, o com a molt tard el juny, quines mesures concretes contingudes en el Pacte per l'Euro aplicarà al seu país. I s'haura de comprometre a aplicar aquestes reformes en un termini màxim de 12 mesos.

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha escrit una carta al president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, en què accepta ajustar els salaris a la productivitat i liberalitzar els serveis professionals, dos de les mesures incloses en el Pacte per l'Euro.

El Pacte preveu altres reformes que ja ha realitzat Espanya, com el retard de l'edat de jubilació o la flexibilització del mercat laboral. Una altra mesura prioritària és fixar per llei o la Constitució límits al dèficit.

El menú inclou a més mesures per millorar els sistemes educatius, suprimir restriccions injustificades en el comerç o els serveis professionals o reduir les cotitzacions socials i compensar la reducció d'ingressos augmentant l'IVA.